fbpx

Porodici Roljić iz Jakupovaca i porodici Gašić iz Zalužana je uručena humanitarna pomoć u vidu hrane, higijenskih potrepština i novca. U akciji su učestvovali i članovi humanitarne organizacije „Budimo ljudi“ iz Banjaluke koji su sa ekipom eTrafike posjetili ove porodice.

Piše: Nataša Tomić, Naslovna: Vanja Stokić

Prilikom naše jučerašnje posjete u kući Roljića nas je dočekala tuga i bol, jer je Veljko nažalost preminuo neposredno prije našeg dolaska.

Foto baza

Pomoć za Roljiće stizala je iz različitih dijelova naše zemlje, ali i svijeta. Pomogli čitaoci koji žive u Cirihu, San Dijegu, Derventi, Banjaluci… Svako je davao koliko je mogao, a pored novca prikupljena je značajna količina svježeg mesa, voća i povrća, mesnih prerađevina, mliječnih proizvoda i ostalih namirnica. Kada smo Nevenki Roljić predali pomoć zamolila je da je ne zaboravimo, te da navratimo čak i kada nemamo donacija. Zna da će joj biti teško živjeti samoj u trošnoj kući udaljenoj od ostatka sela.

Podsjećamo, Veljko i Nevenka Roljić su živjeli od Veljkine penzije na samom rubu civilizacije, u oronuloj kući kojoj krov propušta. Veljko je tokom naše prve  posjete bio izuzetno bolestan, a Nevenka zbog brige o njemu nije mogla da ode u bolnicu na liječenje koje je i njoj samoj potrebno jer ima tromb u nozi. Društvo su im pravile krava, tri kokoške, dva psa i sedam mačaka koje hrane, bez obzira što i sami žive na rubu egzistencije.

foto: Vanja Stokić

„Imali smo mi mnogo više svinja, dvije krave, 30 kokošaka, četiri psa. Ne može se, sine, ne može. Posijala sam nešto bašte, ali nisam mogla okopati i sada nema ništa. A svake sam godine imala i krompira i graha i paradajza i svega, a sad ove godine nema. A hvala Bogu. Biće. Samo da on meni ozdravi pa biće svega, sine. Kad se napijemo vode, kad smo zajedno, nama je dosta. Šta ću sama ovdje?“, govorila je Nevenka prilikom naše prve posjete.

Nakon objavljivanja teksta na našem portalu, organizovano je prikupljanje novca i hrane za ovo dvoje staraca. Nevenka je izrazila želju da se dio donacije uruči nekome kome je ta pomoć neophodna kao i njoj. Odluka je pala na osmočlanu porodicu Gašić iz Zalužana, koja živi u kućerku punom vlage. Željko i Gordana prehranjuju šestoro djece uz pomoć 140 KM dječijeg doplatka i dnevnica koje zaradi Željko.

foto: Vanja Stokić
foto: Ana Pandžić

Težak život Gašića iz Zalužana: Šestoro djece u kući punoj vlage

Napiši komentar