fbpx

Ustanova “Megatrend International Expert Consortium Limited”, čiju diplomu posjeduje ministar energetike i rudarstva u Vladi RS Petar Đokić, nema akreditaciju u Velikoj Britaniji.

Izvor: eTrafika.net/Insajder.net/Direkt portal

Ovu informaciju objavio je portal Insajder.net iz Srbije, pozivajući se na odgovor britanskog Ministarstva za obrazovanje.

Foto baza

“‘Ustanova Megatrend International Expert Consortium Limited’ nije registrovana kod nas, niti imamo bilo kakav ugovor sklopljen sa njom”, odgovorili su iz pomenutog ministarstva.

Da ta ustanova nema akreditaciju u Velikoj Britaniji potvrđuje za Insajder i sam Mića Jovanović, odgovorno lice u njoj i rektor Univerziteta Megatrend u Beogradu.

Opušteno… Mića Jovanović

“Na poslodavcu je da odluči da li će zaposliti nekog sa diplomom akreditovane ili neakreditovane ustanove”, rekao je, između ostalog, Jovanović.

Činjenica je, međutim, da je neakreditovani londonski Megatrend, kome u zvaničnom registru obrazovanje nije navedeno kao djelatnost, izdavao diplome koje je kasnije, u skladu s tadašnjim propisima, nostrifikovao beogradski Megatrend. Na čelu oba Megatrenda u to vreme je bio Mića Jovanović.

Đokić, koji posjeduje upravo tu diplomu, već treći mandat je ministar u Vladi Srpske. Do sada je vodio resore rada i boračko-invalidske zaštite, zatim industrije, energetike i rudarstva te energetike i rudarstva.

Podsjećamo, godinama je u Đokićevoj biografiji stajalo da je završio Ekonomski fakultet u Beogradu, a nakon što je priča o njegovoj diploma isplivala u medijima, iz njegovog kabineta su poručili da “ministar nikada nije rekao da je završio državni fakultet u Beogradu”. Ispostavilo se da je diplomu stekao od of shore kompanije iz Londona, koja ima svega pet zaposlenih radnika i predstavlja filijalu kontraverznog beogradskog univerziteta Megatrend, koji je u međuvremenu prestao sa radom.

“Ministar energetike i rudarstva je 19. septembra 1991. godine diplomirao na Megatrend International Expert Consortium Limited, London. Radilo se po programu koji je odobrilo Ministarstvo prosvjete. Diploma je izdata pod rednim brojem 100128991. Tako je stečeno zvanje diplomirani ekonomista u oblasti menadžmenta. Ista diploma je nostrifikovana na Univerzitetu Megatrend iz Beograda, rješenjem broj 299/99 od 22.11.1999. godine”, navodi se u odgovoru Ministarstva na upit portala Direkt o Đokićevoj diplomi.

Kako su ustvrdili u Ministarstvu, Đokić je, na Fakultetu za poslovne studije u Beogradu, pri Megatrend Univerzitetu primijenjenih nauka, završio studije na smjeru izvršno upravljanje i stekao zvanje diplomirani ekonomista u oblasti izvršnog upravljanja (VII stepen stručnosti).

“Diploma izdata pod brojem 000035999 od 15. juna 2005. godine. U toku ove sedmice možete izvršiti uvid u diplome u prostorijama Ministarstva energetike i rudarstva kod Zorane Kisić, VIII sprat, kancelarija br 26. Takođe, sve informacije možete provjeriti i na Megatrend Univerzitetu, Beograd”, naveli su u Ministarstvu.

Izbačeni dijelovi ministarskih biografija: Korupcija, nepotizam, pronevjere, poslovni gubici…

Nova saznanja beogradskih medija upuću da je diploma stečena na neakreditovanoj ustanovi.

Kako je prije nekoliko godina pisao Dojče vele, u biografiji rektora beogradskog “Megatrenda” Miće Jovanovića, objavljenoj 13.10.2013. na portalu beogradskog “Press-online” spominjalo se da je on već tokom prve godine boravka u Londonu, u avgustu 1980, osnovao konsultantsku kuću “Megatrend International Expert Consortium Limited”.

“Kompanija pod tim imenom zaista postoji u britanskom registru privatnih preduzeća, ali tek od 1990. Devetnaest godina kasnije, 2009, registrovana je kompanija ‘West London Business School Limited’. Pored vremena osnivanja, u registrima je moguće vidjeti i to da je kapital svake od tih kompanija iznosio sto funti, zaključno sa 19.9.2013. U arhivi se navodi i da je jedan od direktora kompanije ‘West London Business School Limited’ Mića Jovanović. Na istoj adresi registrovano je preko 140 kompanija, što može da ukazuje i na to da se ne radi o univerzitetskim kampusima, već o tzv. Letter-Box Companies. Takve firme uobičajene su u Velikoj Britaniji, ali i u drugim državama sa niskim poreskim stopama i jednostavnom procedurom za osnivanje privatnih preduzeća. Izvori DW u Londonu potvrdili su da se na adresama tih kompanija u Londonu ne nalaze ni Megatrend univerzitet London ni Poslovna škola Zapadni London“, objavio je tada DW.

Takođe, iz Ministarstva su naveli da je Đokić 15. juna 2005. godine stekao i diplomu na Fakultetu za poslovne studije u Beogradu, pri “Megatrend Univerzitetu primijenjenih nauka”, koji je akreditaciju i dozvolu za rad od srbijanskog Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja dobio tek krajem 2016. godine.

Pojedini poslanici Narodne skupštine RS, prije svih Jelena Trivić, i danas insistiraju da Đokić mora biti pozvan na odgovornost zbog lažnog predstavljanja.

Diplomu sa istog fakulteta, između ostalih, ima ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović. Njegovo obrazovanje je u Srbiji jedna od najaktuelnijih političkih i tema uopšte.

eTrafika.net

Napiši komentar