fbpx

Dvadesetak vlasnika i ljubitelja životinja družilo se sinoć na Gradskom trgu u Kotor Varošu sa psima spašenim sa ulice. Organizator događaja je udruženje za zaštitu životinja “Vardi”.

Piše: Vanja Stokić

Aktivisti udruženja doveli su tri psa i jedno mače o kojima trenutno brinu, te omogućili svojim sugrađanima da se upoznaju sa njima, nauče njihov govor tijela, te ih prošetaju. Takođe, aktivisti udruženja objasnili su okupljenima kako da postupe prilikom susreta sa agresivnim psom.

“Nipošto nemojte da bježite niti da mu okrećete leđa. Ako je psu glava spuštena ispod nivoa kičme, on se plaši vas. Ako je podignuta, zauzeo je odbrambeni stav. Nemojte da ga gledate, jer će on to protumačiti kao povod za napad. Ukoliko vas napadne ili zagrize, najbolje da ga pospete nekom vodom ili tekućinom, ukoliko je imate uz sebe. Oni će se instinktivno povući”, kazala je predsjednica udruženja Svjetlana Trifunović.

Još jedno druženje zakazano je za nedjelju, 28. jul, od 19 časova, na istom mjestu. Tada će doktor veterinarske medicine Dejan Vujanić govoriti o zdravlju pasa, ali i ljudi, o tome šta je neophodno uraditi da se spriječe zarazno prenosive bolesti, o sterilizaciji, kastraciji, vakcinaciji… Posjetioci će moći da dobiju sve željene savjete, ali i besplatne tablete protiv parazita za svoje ljubimce, zbog čega organizatori savjetuju građanima da povedu i svoje pse.

Ovaj projekat je podržan od strane Fondacije Mozaik uz finansijsku podršku Swiss Agency for Development and Cooperation (SDC), Švedske razvojne agencije (SIDA), Robert Bosch Stiftung, Balkan Trust for democracy, Medicoe, ZEIT Stiftung i drugih donatora.

Napiši komentar