fbpx

Visoki sudski i tužilački savjet BiH imenovao je Jadranka Grčevića za predsjednika Osnovnog suda u Brčkom iako on nije ispunjavao uslove za imenovanje na pomenutu poziciju jer mu je u istoj instituciji zaposlena i supruga.

Piše: Ognjen Tešić

Informaciju o pomenutom imenovanju za portal eTrafika potvrdili su iz samog VSTS-a.

Podrži eTrafiku

Sam Grčević je jedinstven primjer u bh. pravosuđu jer je na čelu brčanskog suda još od njegovog osnivanja, daleke 2001. godine. Kada mu istekne najnoviji mandat sakupiće nevjerovatne 22 godine kako je “alfa i omega” pravosuđa u ovom gradu.

Zašto je novo imenovanje sporno?

Konkurs za poziciju predsjednika Osnovnog suda Brčko distrikta BiH je raspisan 16. avgusta 2018. godine, nekoliko mjeseci nakon što su usvojene određene izmjene Pravilnika o radu VSTS i to na osnovu preporuka Evropske komisije (Peer Review preporuke). Iz tog razloga, svi konkursi koji su raspisani poslije stupanja na snagu ovih izmjena (objavljene su 11. maja 2018. godine), pa i ovaj, moraju se sprovesti prema odredbama tog Pravilnika.

Navedeni Pravilnik je pretrpio radikalne izmjene u pogledu obavljanja razgovora, pa odredba 49. stav 4. tačka a) Pravilnika između ostalog propisuje: Bez obzira na broj bodova ostvaren po kriteriju stručnosti, kandidat neće biti pozvan na razgovor ukoliko je u sudu za koji se prijavio na poziciju nosioca pravosudne funkcije zaposlen njegov krvni srodnik u pravoj liniji bez ograničenja, u pobočnoj liniji do četvrtog stepena ili bračni, odnosno vanbračni drug ili srodnik po tazbini, odnosno srodnik vanbračnog druga, do drugog stepena.

Zbog ovih izmjena Grčević nije mogao konkurisati da ostane prvi čovjek brčanskog suda, jer one nisu bile na snazi kada je prethodni put izabran.

Pitanje zaposlenih srodnika je ujedno i ključno pitanje u prijavnom materijalu koje je Grčevića moralo diskvalifikovati iz trke za prvog čovjekom Osnovnog suda jer je u njemu zaposlena njegova supruga Ksenija Grčević. Zbog toga je prijava morala biti odbačena, bez obzira na odgovor koji je na pomenuto pitanje dao. Jer ako je Grčević odgovorio potvrdno, VSTV ga nije mogao pozvati na razgovor zbog gore navedenih propisa, a ako je naveo da nije, odredba člana 35. Pravilnika propisuje da će se kandidat isključiti iz konkursne procedure, ukoliko se u toku iste pa sve do donošenja odluke o imenovanju utvrdi da je kandidat u prijavnom materijalu dao pogrešne ili neistinite informacije.

Da su pomenute informacije tačne potvrdili smo uvidom u spisak zaposlenih Osnovnog suda Brčko distrikta u kojem vidimo da je u njemu zaposlena Ksenija Grčević, supruga jedinog kandidata Jadranka Grčevića. Uvidom u Raspored poslova u Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH za 2019. godinu saznajemo da je Ksenija zaposlena na poziciji operatera zemljišno knjižnih poslova.

„Osnovni sud Brčko distrikta BiH je sud koji broji toliko zaposlenih da se svi međusobno poznaju. Nesporna je činjenica da je jedan od zaposlenih službenika, Ksenija Grčević, zakonska supruga Jadranka Grčevića i to je nešto što je opštepoznato u Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH, kako među sudijama, tako i među službenici i namještenicima ovog suda, kao i činjenica da imaju dvoje zajedničke djece. Iz tog razloga bračni status Jadranka Grčevića, odnosno Ksenije Grčević nije nešto nepoznato, već sasvim poznata stvar. Ta činjenica mora biti poznata i sudiji Selimu Karamehiću, sudiji Osnovnog suda Brčko distrikta BiH i tu prisutnom, stalnom članu VSTV-a kojeg je izabrala Pravosudna komisija Brčko distrikta BiH“, napisao je sudija Tabaković, jedan od kandidata na pomenutom konkursu, u svom prigovoru predsjedniku i potpredsjednicima VSTS.

Za Grčevića i VSTS sve u redu

Sam Jadranko Grčević ne krije da mu je supruga Ksenija zaposlena u sudu na čijem čelu će ostati nove četiri godine.

Jadranko Grčević (Foto: CIN)

„Jeste, moja supruga je zaposlena u Osnovnom sudu Brčko distrikta. Zna se kad je zaposlena, zaposlena je prije nego što je postala moja supruga. Sticaj okolnosti je bio takav. Toliko vam mogu reći“, rekao je kratko za eTrafiku Grčević.

Kada smo ga pitali da li je upoznat da je njegova kandidatura suprotna Pravilniku o radu VSTS, Grčević je odgovorio da su to lične stvari, te da nije dužan da odgovara na pomenuto pitanje. Odgovor je izostao i kada smo ga podsjetili da je funkcija javna, finansirana novcem građana te da pitanja vezana za kandidaturu za predsjednika suda nikako ne mogu biti „lična stvar“.

I u VSTS smatraju da je Grčevićeva kandidatura validna.

„U prijavnom obrascu za poziciju predsjednika Osnovnog suda Brčko Distrikta BiH kandidat Jadranko Grčević je naveo da mu je u istom sudu zaposlena supruga ali ne kao nosilac pravosudne funkcije. Dakle, supruga kandidata Jadranka Grčevića radi u Osnovnom sudu Brčko Distrikta ali ne u statusu sudije ovog suda, te ne postoje uslovi za primjenu pomenute odredbe Poslovnika VSTV-a BiH“, navedeno je, između ostalog, u odgovoru iz VSTS za portal eTrafika.

Ovim su VSTS svjesno pogazili vlastiti Pravilnik, jer se u njemu ne navodi srodnik na poziciji nosioca pravosudne funkcije već uopšte srodnik zaposlenik suda.

„Zakon o VSTV nigdje ne navodi da zaposleni znači ‘nosilac pravosudne funkcije’, već jednostavno navodi ‘zaposlen’. Da je donosilac Pravilnika želio da se ova odredba primjenjuje samo u slučaju da je u istoj pravosudnoj instituciji zaposlen njegov krvni srodnik u prvoj liniji bez ograničenja, u pobočnoj liniji do četvrtog stepena ili bračni, odnosno vanbračni drug ili srodnik po tazbini, odnosno srodnik vanbračnog druga, do drugog stepena na mjestu nosioca pravosudne funkcije, onda bi tako i naveo, ne bi bilo navedeno samo ‘zaposlen’. Takođe, bitno je napomenuti da se nosioci pravosudnih funkcija imenuju, a ne zapošljavanju ako ćemo pravilno govoriti, te je donosliac Pravilnika mogao samo napisati ‘imenovan’ umjesto ‘zaposlen’, a što bi odmah ukazivalo na nosioca pravosudne funkcije. Međutim, ovo može biti i igra riječi”, rekao je za eTrafiku Marko Vujić, asistent za istraživanje i pružanje pravne pomoći u Transparency International.

Marko Vujić

On ističe da postoje tri zakona koja regulišu pomenutu oblast.

“Prvi je Zakon o sudovima Brčko distrikta, koji definište ovaj odnos za namještenike i službenike. On kaže da bračni drugovi ne mogu istovremeno biti zaposleni u istom sudu. On se odnosi i na druge zaposlene, ne samo na nosioce pravosudnih funkcija. Novi Zakon o službenicima i namještenicima u pravosuđu Brčko distrikta se odnosi i na rad pod rukovodstvom bliskog srodnika. On kaže da službenik, odnosno namještenik, ne može biti primljen u rad u službi pod neposrednim rukovodstvom svog bliskog srodnika. Ako je on zatečen da radi na tom mjestu, raspoređuje se na isto ili slično radno mjesto u drugoj organizacionoj jedinici ili drugoj pravosudnoj instituciji”, ističe naš sagovornik.

Tako se, dodaje, reguliše za sve zaposlene da ne smiju biti srodnici, bez obzira na to da li su službenici, namještenici ili nosioci pravosudne funkcije.

“Na kraju dolazimo do Zakona o sudovima, koji kaže da se odredbe VSTS odnose na nosioce pravosudnih funkcija, što se odnosi na ovaj slučaj. Dolazimo do situacije da bi se on trebao odstraniti iz konkursne procedure, s obzirom na to da zakon reguliše trenutnu situaciju, kakvo je stanje kada se on zapošljava. Da li je njegova žena zaposlena tu? Jeste. Zakon jasno kaže da na osnovu toga treba biti odstranjen iz konkursne procedure”, zaključio je Vujić za eTrafiku.

Istovremeno,  drugi kandidat, sudija Nedeljko Tabaković, diskvalifikovan je zbog pogrešnog sabiranja bodova ostvarenih na konkursu (?!), o čemu je portal eTrafika detaljno pisao prošle sedmice.

U najavi nova bruka VSTS: Za predsjednika suda imenuju sudiju koji ne ispunjava uslove!

Tabaković je proslijedio prigovor zbog vlastitog bodovanja ali i uzimanja u obzir Grčevića kao kandidata, predsjedniku i potpredsjednicima VSTS, Milanu Tegeltiji, Ružici Jukić i Jadranki Lokmić-Misirača a potom ih o svemu obavijestio i putem pismenog podneska proslijeđenog elektronskim putem, i prije prošlosedmičnog zasjedanja VSTS.

O svemu je obavještena i Evropska komisija te ambasade SAD, Velike Britanije i Norveške u BiH.

eTrafika.net

Napiši komentar