fbpx

Bruno Batinić (66), državljanin Švedske koga je banjalučka policija večeras oborila na zemlju, nanijela mu lakše tjelesne povrede, a zatim odvela u policijsku stanicu, pušten je na slobodu. Izdat mu je prekršajni nalog zbog nepostupanja po nalogu službenog lica.

Piše: Vanja Stokić, foto: Stefan Lazić

Incident se desio pored Hrama Hrista Spasitelja, kada je Batinić sa suprugom zastao da razgovara sa članom grupe “Pravda za Davida” Ozrenom Perduvom. Tada su policajci prišli tražeći lične dokumente. On je to odbio, tražeći od njih obrazloženje za to. Batinić je zatim odoren na beton, prilikom čega mu je povrijeđeno lice, a zatim je odveden u policijsku stanicu. U ovome je učestvovalo šest policajaca.

Podrži eTrafiku

Hunta premlaćuje i hapsi mirne građane

Lukačeva Hunta premlaćuje i hapsi mirne građane

Geplaatst door Slobodan Vaskovic op Donderdag 20 juni 2019

Njegova supruga je zajedno sa nekoliko članova grupe otišla do Policijske uprave, gdje im je rečeno da se moraju udaljiti, a njoj je preporučeno da vijesti o suprugu sačeka u obližnjoj kafani.

Ubrzo su pred Policijsku upravu stigli novinari, kao i desetak članova “Pravde za Davida”, koji su čekali vijesti o Batiniću. Policijski službenici su nekoliko puta izlazili na ulicu i legitimisali građane, prilikom čega nisu imali istaknuta imena na svojim uniformama. Svaki put su saopštavali da novinari moraju ostati, ali da građani moraju da se udalje.

Policajci bez istaknutog imena zamolili su nekoliko građana da se udalje, tražeći im lična dokumenta. Oni su inače stajali preko puta Policijske uprave.

Geplaatst door eTrafika.net op Donderdag 20 juni 2019

Nakon nekoliko časova Bruno Batinić pušten je na slobodu, a zatim primljen u Hitnu pomoć jer je konstatovano da se ne osjeća dobro.

“Okrivljeni ima lakše povrede na licu. Hitna pomoć je konstatovala da se ne osjeća najbolje, uradiće mu EKG, s obzirom na to da je zrelija osoba koja je pretrpjela stres i veliku količinu straha, kao i jedan vid fizičkog obračuna”, kazala je advokatica Jovana Kisin.

Bruno Batinić je pušten iz PU BL i odvezen je u Hitnu pomoć kako bi se utvrdio stepen njegovih povreda.

Geplaatst door eTrafika.net op Donderdag 20 juni 2019

Ona je istakla da je policija večeras napravila niz zakonskih propusta.

“Potpisao je prekršajni nalog prije mog dolaska, zadržali su ga još dva sata nakon toga, što ja kao branilac smatram nezakonitim. Dalje ćemo vidjeti, u zavisnosti od toga šta on bude želio. Da li ćemo tražiti sudsko odlučivanje jer je bilo dosta propusta zakonskih procedura. S obzirom na to da je lišen slobode, nije mogao da mu bude izrečen samo prekršajni nalog i da bude zadržan na ovakav način. Bilo je povrede prava branioca da stupi u kontakt sa okrivljenim, na način da policijski službenici nisu puštali branioca da dođe do okrivljenog, da bude u prostorijama uopšteno zgrade Policijske uprave”, naglasila je ona.

Advokatica Jovana Kisin bila je prinuđena da čeka ispred Policijske uprave

Kisin smatra da ovaj slučaj treba dobiti sudski epilog, ali je to sada isključivo volja njenog klijenta.

“Lišenje slobode, upotreba prekomjerne sile, držanje nekoliko sati i završavanje izdavanjem samo prekršajnog naloga je sada stvar jedne pravne kvalifikacije i ja bih voljela da to stigne do suda, da sud utvrdi ovakvo potupanje. Odbrana smatra da je to nezakonito”, navodi ona.

Policijski službenici nekoliko puta su legitimisali građane koji su stajali preko puta Policijske uprave, a pritom nisu imali istaknuta imena na uniformama

Komentarišući situaciju u Banjaluci, gdje policija primorava građane da se udalje sa javne površine, Kisin kaže da je to nezakonito.

“Postoji ustavno pravo javnog okupljanja, postoji i zakon koji je to pravo razradio, ali je to kod nas zakon koji je to uradio na način da ga je ograničio, što ne bi trebalo da bude. Ono što oni rade je neko samo njima svojestveno tumačenje Zakona o javnom okupljanju. Sve i jedna kaznena odredba koja se tiče neprijavljenog okupljanja, okupljanja uprkos zabrani okupljanja, sve i jedna kazna je novčana. Znači nema zabrane kretanja ili da budete na nekom mjestu, da se sastajete sa nekim licima. Možete dobiti samo prekršajni nalog sa novčanom kaznom, ne mogu vas udaljiti sa tog mjesta”, upozorava ona.

Pripadnici Jedinice za podršku bili su u pripravnosti
Susret Brune Batinića sa suprugom, po puštanju iz Policijske uprave

Napiši komentar