fbpx

Svi mediji, bez izuzetka, i ljudi koji stoje iza njih, svakodnevno nam govore o slobodi štampe ili govora za koju se oni zalažu i ističu da njihov rad neće imati cenzuru. Na početku projekta zvanog “Studentska republika”, njihovi novinari su navodno imali svu slobodu da između ostalog i kritikuju ministarstvo, profesore, studente ili Studentski parlament. Kritika na ove posljednje je napisana u februarskom broju onlajn magazina, ali je tekst nestao!

April 2011.

Projekat “Studentska republika (SR)“ je obećavao mnogo, ali je kao i mnogi drugi projekti završio neslavno. Radio i onlajn magazin pomenutog naziva, bili su produkt Studentskog parlamenta (SP), finansirani od strane Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske (RS). Ideja je bila dobra, početak, kao i svaki drugi, težak, ali su i radio i magazin nakon nekoliko mjeseci stekli mnoštvo redovnih slušalaca, odnosno čitalaca. Usljed nedostatka finansija ili volje nadležnih da se projekat nastavi, SR je stala sa radom. Neki bi rekli da je možda tako i bolje. Jer priče o koncertima, istorijskim ličnostima, razne reportaže i intervjue možemo pronaći u mnogim drugim magazinima i internet portalima. Ono što studentske novine treba da rade jeste da izvještavaju za studente o, za njih, bitnim temama, bez cenzure! Ali, to je izgleda nemoguće. Jer, kako onda objasniti brisanje teksta, u kojem je glavni urednik SR Biljana Matijević sa punim pravom kritikovala predsjednicu Studentskog parlamenta u Banjoj Luci Danicu Kojić i komentarisala pojedine izjave predsjednika SP u I. Sarajevu Aleksandra Glavaša. Tekst objavljen na trećoj stranici kao uvodnik za šesto izdanje onlajn magazina, nakon par dana je izbačen i zamijenjen fotografijom studenta Milana Matića, sa kojim je rađen intervju u pomenutom broju. Magazin se po prvi put suočio sa pravim izazovom, i imao priliku pokazati da će izvještavati objektivno i nepristrasno i da će ih SP u tome podržati. Nažalost, pali su na ispitu! Isto kao što su “pale u vodu” i izgubile smisao riječi resornog ministra Antona Kasipovića sa prezentovanja prvog izdanja i njegova podrška da novinari SR slobodno napadaju Ministarstvo, profesore, studente ili SP “ako ne budu radili svoj posao kako valja”. Izbacivanje teksta zbog “mira u kući“ ili nekog drugog razloga, sigurno neće popraviti činjenice koje su bile predmet kritike. A imena „prozivanih“ će se sasvim sigurno još mnogo puta pojavljivati u javnosti. U pozitivnom ili negativnom kontekstu, to bi već trebalo da zavisi od njih samih.

Podrži eTrafiku

SPORNI TEKST

Prenosimo vam u cjelini tekst-uvodnik glavnog urednika SR Biljane Matijević, koji je nakon nekoliko dana izbrisan. Objavljen je na trećoj strani šestog broja onlajn magazina „Studentska republika“, izdatog za februar/mart 2011. godine. (izvor: studentskarepublika.com)

Svakog dana, u svakom pogledu, sve više napredujem

Kada je redakcija SR prezentovala prvo izdanje magazina resornom ministru Antonu Kasipoviću, ministar nam je javno rekao: „Ako ministarstvo, profesori, studenti ili Studentski parlament ne rade svoj posao kako valja, slobodno nas napadajte“. Hvala ministre, mi ćemo se danas uhvatiti ovih zadnje navedenih, ili bar predsjednice, prve među jednakim studentima Danice Kojić. Od kada je u junu 2010. godine zaposjela mjesto studentskog lidera, redakcija SR (koja je produkt Studentskog parlamenta) do dana današnjeg nije imala čast da je vidi ili razgovara sa njom. Možda Danica ne čita ili jednostavno ne zna da novine Univerziteta u Banjaluci postoje. Da baš i nije informisana o tome šta se dešava na Univerzitetu, zaključili su svi koji su je gledali na entitetskoj televiziji. Neharizmatična Danica „nekako misli“ da studenti imaju povjerenje u SP, ali ne zna spominju li se imena korumpiranih profesora. (?!) Spominju! To je malo veći problem od žalbe studenata na teške ispite. Danice, osim toga što si neinformisana kao Koštunica, na državnoj televiziji si mogla čuti anketu u kojoj studenti ni ne znaju ko je predsjednik SP. Hmm, čija je to zasluga? Predsjednica nam izgleda boluje od sindroma „bori se da dođen na kakvu – takvu funkciju i tada prestaje svaka dalja aktivnost“. Cilj služi svrsi. Na nesreću studenata, ima i gorih. Ova naša je samo neupućena i ponavlja kliše parole opšte demokratije napaćenog i silovanog društva, ali predsjednik SP Univerziteta u I. Sarajevu Aleksandar Glavaš, naoružan opravdanjima, smatra da korupciju trebaju srediti rektori, a ne neki tamo MUP, sudstvo i ine institucije. Aleksandre, postoji nešto što se zove pravni sistem. A korupcija je po zakonu krivično djelo. Za koje odgovaraš inim institucijama. Možda si ti samo neshvaćeni inovator koji bi legitimitet presude dao dekanima i rektorima. Ili direktorima preduzeća. Zašto bismo plaćali toliko sudstvo kad nam šefovi mogu biti djelioci pravde? Blago studentima sa ovakvim liderima.

Glavni urednik SR, Biljana Matijević

—————————————————————————————-

Nakon pisanja ovog komentara izašao je još jedan broj magazina “Studentska republika” (broj 7). SP je zamijenio USRS. Promijenjena je glavna urednica kao i čitava novinarska redakcija. Opstanak novina je još uvijek pod znakom pitanja.

eTrafika.net – Ognjen Tešić

Napiši komentar