fbpx

Centar za postkonfliktna istraživanja (CPI) poziva mlade ljude iz Bosne i Hercegovine (BiH) između 18-30 godina starosti da učestvuju u petom izdanju treninga ,,Građansko novinarstvo i dokumentarna fotografija” koji će se održati od 5. do 12. maja 2019. godine u Sarajevu.

Izvor: Saopštenje

Prvi dio treninga, u saradnji sa novinarima Radija Slobodna Evropa i Balkan Diskursom, će se fokusirati na edukaciju učesnika o tehnikama istraživačkog i građanskog novinarstva, pravičnom i uravnoteženom izvještavanju, provjeri činjenica i tehnikama intervjua. Drugi dio treninga, u saradnji sa Agencijom i fondacijom ,,VII”, će se fokusirati na korištenje fotografije i vizualnog storytelling-a za proaktivno izazivanje negativnih stereotipa i predrasuda prema drugim etničkim i manjinskim grupama u BiH. Na ovaj način, odabrani učesnici će imati mogućnost da uče od lokalnih i međunarodnih stručnjaka iz oblasti novinarstva i fotografije.

Podrži eTrafiku

Izabrani učesnici će učestvovati na trodnevnom festivalu fotografije i vizuelnog novinarstva kojeg organizuje Fondacija ,,VII” u Sarajevu. Ovaj edukativni događaj će obuhvatiti prezentacije fotografa Agencije ,,VII”, kao što su Ron Haviv, Gary Knight i Paul Lowe, kao i panel diskusije o medijskom i vizuelnom novinarstvu, projekcije filmova, preglede portfolija i još mnogo toga.

Nakon treninga, učesnici će imati priliku i podršku da u narednoj godini dana objavljuju svoje publikacije na multimedijalnoj platformi Balkan Diskurs, a CPI će učesnicima pružiti priliku za zaradu novčanih honorara.

Od izabranih učesnika se očekuje prisustvo tokom svih 6 dana treninga. Troškovi prevoza, smještaja i hrane će biti obezbjeđeni od strane CPI. Očekivani broj učesnika je 25. Ukoliko ste zainteresovani za učešće, popunite obrazac koji možete pronaći na https://bit.ly/2YZsf5x i pošaljite ga na events.pcrc@gmail.com. Rok za prijave na trening je 30. april 2019. godine.

Napiši komentar