fbpx

Izmjene više zakona RS ne predviđaju samo kazne za snimanje i fotografisanje službenih lica, već i pokušaj da se legalizuje prijašnje postupanje policije koje nije bilo zakonito. Naime, početkom februara ove godine MUP RS pozvao je više članova grupe “Pravda za Davida” na informativni razgovor, da bi se kasnije ispostavilo da su pozvani u svojstvu osumnjičenih osoba radi davanja izjave, što trenutno Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima ne podržava. Nakon pritužbe policiji, član Zakona koji propisuje ovo postupanje se dopunjava i to na način da prijašnje postupanje policije postane zakonito.

Piše: Vanja Stokić

Osmog februara 2019. godine šest članova grupe “Pravda za Davida” dobilo je poziv za informativni razgovor, u kome je navedeno da se obrate u policijsku stanicu u subotu, 09. ferbuara, u 17 časova. Poziv je uručen na osnovu  člana 36. Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima. Jedan od pozvanih je i Ozren Perduv.

Podrži eTrafiku

Međutim, kada je došao u policijsku stanicu u naznačeno vrijeme, vidio je da se tu po istom osnovu nalazi još petoro osoba, koje čekaju na razgovor kod istog policijskog službenika. Nakon tri sata čekanja, Perduv je shvatio da nije pozvan zbog informativnog razgovora.

“Ja sam pozvan u svojstvu okrivljenog radi uzimanja izjave. Dakle, nikakav informativni razgovor nije u pitanju, već uzimanje izjave od mene kao okrivljenog, a to nije navedeno kao razlog u pozivu na razgovor. Ovo već smatram zloupotrebom službenih ovlaštenja i tražim da preduzmete potrebne aktivnosti, utvrdite odgovornost odgovornih lica i sankcionišete ih na adekvatan način”, naveo je Perduv u pritužbi koju je MUP-u RS dostavio 19. februara, ali odgovor još uvijek nije dobio.

Naime, po trenutno važećem Zakonu o policiji i unutrašnjim poslovima, osoba može biti pozvana na razgovor u policiju radi prikupljanja obavještenja, davanja obavještenja i upozorenja, kao i izdavana naređenja. Uzimanje izjave nije propisano članom Zakona na koji se MUP RS pozvao.

Član 36. važećeg Zakona o policiji

Trenutno su aktuelne izmjene i dopune nekoliko zakona Republike Srpske, pa i ovog. Zanimljivo je da se mijenja upravo sporni član 36. i to na način da se legalizuje prijašnje postupanje policijskih službenika.

Predložene izmjene člana 36. važećeg Zakona o policiji

Advokat Milan Malešević smatra da je ovaj postupak vrlo indikativan, ali i da MUP RS mora znati da zakoni ne mogu djelovati retroaktivno.

“Ta odredba se ne može primjenjivati za događaje koji su se već desili. Oni to planiraju za nešto ubuduće, a inspirisani događajima koji su se dešavali proteklih mjeseci. U narednom periodu će se pojaviti niz zakonskih propisa koji će voditi daljem uskraćivanju prava i sloboda, kao i stvaranju osjećaja nesigurnosti. Država može da vas snima kako god želi, uzima vam privatnost, a vama ne dozvoljava obrnuto – da vi kontrolišete na taj način rad države i javne službe. Po meni to nije odlika demokratkih sistema”, smatra Malešević.

Kada govorimo konkretno o ovom slučaju, advokat Malešević ističe da lično zna za najmanje 20 osoba koje su privođene u policijsku stanicu bez razloga, zatim držani po 12 sati, te na kraju pušteni kući jer nije bilo nijednog službenika koji ih je mogao primiti.

“Pozivani su bez zakonskog osnova, kasnije su počeli da dostavljaju pozive i to svedu na nekakvu formu, ali vidi se brzopletost njihovih postupaka. Nadam se da će ljudima koji su šikanirani, a to zavisi od Suda, biti omogućeno da pred nekim nezavisnim organom iznesu svoje činjenice i svoje dokaze”, ističe on, te dodaje da predlagači izmjena zakona nisu ponudili argumente niti objašnjenje za mijenjanje zakona.

Smatra da nas ovakvi zakoni udaljavaju od demokratkih društava kojima težimo.

“Potreban je otpor, šira javna rasprava i šira javna diskusija. Za vidjeti je da li će se 42 ruke, koliko je dovoljno za usvajanje, podići po naredbi ili će doprijeti do poslanika šta žele uskratiti svojim građanima”, zaključuje on u razgovoru za eTrafiku.

Napiši komentar