fbpx

Iako su “Slobodni građani Banjaluke” za večeras u 18:30 na Trgu Krajine zakazali okupljanje i šetnju, najavljeni skup se nije održao. Na Trgu je bilo više novinara i policajaca od građana.

Piše: Vanja Stokić

Nakon što im je MUP RS zabranio okupljanje zbog “realne mogućnosti da bi se članovi ‘Pravde za Davida’ priključili šetnji i nju iskoristili za ponovno činjenje prekršaja i krivičnih djela”, “Slobodni građani” objavili su danas na svojoj Facebook stranici da će se šetnja ipak održati, te pozvali žene da ih podrže.

Foto baza

“Ne želimo da se pomirimo sa oduzimanjem osnovnih ljudskih prava i sloboda! Pozivamo sve majke, sestre, kćerke u 18:30 na Trg da prošetamo do Pozorišta zajedno sa djecom i kućnim ljubimcima. Ostavljamo dovoljno vremena i MUP-u da pripremi i pojača snage za razbijanje demonstracija jer smo i sami svjesni da su majke sa djecom naša najveća snaga. Vidimo se, slobodne građanke, u 18:30 i dižemo glas za ukidanje policijskog časa!”, naveli su oni jutros.

Trg Krajine u 18:48

Ipak, u zakazano vrijeme na Trgu se nije moglo primijetiti bilo kakvo organizovano okupljanje. Jake policijske snage bile su raspoređene na i oko Trga, dok je pored Boske i na parkingu Muzeja savremene umjetnosti bilo parkirano šest policijskih vozila. U isto vrijeme, policajci su bili raspoređeni na cijelom prostoru između Hrama Hrista Spasitelja i Boske.

U 18 časova su se građani okupili ispred Hrama kako bi zapalili svijeće za ubijenog Davida Dragičevića, kako to čine svakog dana u navedeno vrijeme. Dok su novinari i policajci, ali i nekoliko građana koji su željeli da šetaju, čekali na Trgu, građani okupljeni ispred Hrama su šetali crkvenim dvorištem.

Na Trgu su se pojavili oko 19 časova, raspodijeljeni u nekoliko manjih grupa, ne zadržavajući se na tom prostoru. Novinarima je prišla starija gospođa koja je podrugljivo naglasila da “večeras neće zaraditi dnevnicu jer su građani već šetali”, dok su mlađi muškarci sa zadovoljstvom komentarisali da su “namagarčeni i policajci i novinari”.

Duž cijele Gospodske šetao je manji broj građana koji se svakodnevno okupljaju ispred Hrama, ali nije bilo organizovane kolone, pa se nije moglo raspoznati ko šeta u znak protesta ili podrške, a ko se tu slučajno zatekao.

Napiši komentar