fbpx

Stotinjak građana Banjaluke šetalo je večeras ulicama ovog grada, dok ih je policija presretala i upozoravala da će biti privedeni. 

Piše: Vanja Stokić

Po 321. put Banjalučani su se i večeras okupili kako bi podržali porodicu ubijenog Davida Dragičevića (21), te zatražili od institucija da riješe ovaj sličaj. Pola sata nakon paljenja svijeća za pokojnog Davida, počela je i šetnja koju je organizovala grupa građana pod nazivom “Slobodni građani Banjaluke”. Šetnja je počela u 18:30 ispred Narodnog pozorišta RS i građani su planirali da prošetaju do Gradskog mosta, a zatim se vrate na početnu tačku. Kada su prolazili pored Hrama, pridružili su im se i sugrađani koji su palili svijeće za Davida Dragičevića.

Foto baza

Ova šetnja najavljena je na Facebook stranici pod nazivom “Slobodni građani Banjaluke”, a kao razlog navedena je “podrška poskupljenju vode, kupovini novog voznog parka, odlazak mladih iz RS…”

Policija ih je ubrzo zaustavila upozoravajući da skup nije prijavljen i samim tim nije dozvoljen. Građani su pokušavali objasniti da se ne radi o skupi već o šetnji, nakon čega su policajci upozorili da će primijeniti svoja “zakonska ovlaštenja”. Savjetovali su im da šetaju u grupama po troje ili četvoro.

“Predviđena mjesta za okupljanje su park Mladen Stojanović i Trg Krajine”, kazao je policajac obraćajući se okupljenima.

Inače, od 25. decembra policija budno motri na Trg Krajine i spriječava građane da se tu okupljaju. Svaki pokušaj šetnje ili okupljanja rezultirao je legitimisanjem ili privođenjem građana.

“Ako petočlana porodica izađe u šetnju, mora li prijaviti skup ili se dijeliti u dvije grupe?”, pitaju korisnici društvenih mreža.

Kada je grupa građana stigla do hotela Palas, policija je dobila pojačanje i onemogućili su im dalje kretanje. To je rezultiralo dijeljenjem grupe na dva dijela. Okupljeni su se ubrzo vratili do Pozorišta, nakon čega su se razišli. Ostalo je desetak građana, koji su razgovarali, kao i dvoje novinara i policija koja ih je posmatrala.

Foto: Slobodanvasković.blogspot.com

Dva policajca su zatim legitimisala urednicu eTrafike Vanju Stokić, drugi put tokom sedam dana, dok je snimala ovaj događaj. Iako je PRESS akreditacija jasno istaknuta, policija je tražila lična dokumenta. Na traženje objašnjenja za legitimisanje, odgovor je bio “redovna kontrola”.

“Nije ništa sporno, samo konstantno nešto snimate, a ne znamo ko je ni šta je”, kazao je policajac.

Na pitanje kako su napravili izbor koga od novinara da legitimišu, jer ih je večeras bilo više, uslijedio je odgovor da im je “interesantno što je aktivna”. Nakon bilježenja podataka, policajci su se povukli, da bi se odmah vratili da isto ponove sa još dvije djevojke, ali i novinarom Dnevnog Avaza Goranom Dakićem koji je bio u blizini.

Danas u 17 časova je šestoro građana koji se svakodnevno okupljaju kod Hrama Hrista Spasitelja otišlo u policijsku stanicu na informativni razgovor, koji je tek nedavno završen.

Cjelokupan snimak večerašnje šetnje, kao i legitimisanja možete pogledati ovdje:

Napiši komentar