fbpx

“Želio je ženu i djecu, želio je da živi. Volio je život, a na dan njegovog rođenja njega nema. Možda ga nema fizički, ali on će ovdje ostati zauvijek. Ja sam svoj poklon njemu dala sinoć – svijeće, mirisne štapiće i čaj, jer smo tako provodili svoje vrijeme. Na mojoj terasi, svakog drugog ili trećeg dana.”

Piše: Vanja Stokić

Kazala je ovo Emilija Zebić, najbolja prijateljica ubijenog Davida Dragičevića, povodom njegovog 22. rođendana. Ona se novinarima u Banjaluci odratila u 12:05, simbolično pokazujući da kasnimo.

Foto baza

“Okupili smo se na Trgu jer su ovdje bili posljednji njegovi tragovi. Tu smo se okupljali deset mjeseci. U 12 sati i pet minuta jer je kasno, jer njega nema da proslavi 22. rođendan. Da ga proslavi sa mnom. Slagali smo se u vezi jedne stvari, a to je da je bolje kasno nego nikad”, poručila je ona.

Članovi “Pravde za Davida” danas su posjetili njegov grob, dok je 12 mladih ljudi koji su osnovali ovu grupu poslali pismo narodnim poslanicima Republike Srpske, koje je u ovoj instituciji u njihovo ime pročitala narodna poslanica Jelena Trivić.

“Gospodo, mi smo klinci od 17-21 godinu, vama potpuno nebitni i neprimjetni, neko koga ne čujete, ali vam na izborima treba i naš glas. Mi smo djeca konobara, medicinskih sestara, trgovaca, automehaničara. Naši roditelji za vas možda nisu bitni, ali mi smo bitni njima i oni su nama. Bitan nam je bio i naš drug David, koji bi na današnji dan napunio 22. godine, da ga nisu ubili. Danas je njegov rođendan, a mi nemamo kome čestitati, niti ko ima da ugasi svijeće na torti, ali mu zato već 312 dana palimo svijeće tražeći istinu o njegovom ubistvu”, naveli su oni.

Poručili su polanicima da su ispolitizovali ovaj slučaj, te da njihovi roditelji ne spavaju već deset mjeseci jer strahuju za njih.

“Vi ste ispolitizovali nas djecu, naše roditelje, prijatelje, rodbinu,naše sugrađane koji su nas podržali. Jedni su to radili zbog prikupljanja političkih poena, drugi za demonstraciju svoje moći, ali se niko od vas istinski nije pozabavio pitanjem koje smo postavili još prvog dana. Zašto je zabranjeno postaviti pitanje KO JE UBIO DAVIDA? Zašto smo hapšeni zajedno sa našim roditeljima, ali su ubice ostale na slobodi? Zašto se zataškava slučaj Davidovog ubistva i ciljano se pretvara u slučaj Davora Dragičevića i grupe Pravda za Davida? Da li je demokratija u ovoj zemlji mit ili nešto za šta treba upravo vi, gospodo, da se zalažete? Zašto nas tjerate iz naše domovine za koju su naši očevi ginuli? Da li vam je naš glas bitan samo na izborima, jer očito nam je mimo toga zabranjeno svako javno istupanje? Zašto niko iz institucija ko je odgovoran za zataškavanje Davidovog ubistva do danas nije kažnjen? Da li je, gospodo, naš Đakac ili bilo ko od nas manje vrijedan u odnosu na vašu djecu?”, upitali su Davidovi prijatelji.

Povodom Davidovog rođendana danas je objavljena i pjesma, a građani su se po 312. put okupili u Banjaluci i zapalili svijeće za svog sugrađanina.

Napiši komentar