fbpx

Kuća dvanaestočlane porodice Savanović iz Potkozarja se uveliko gradi, a uskoro će biti spremna da primi desetoro djece zajedno sa roditeljima Suzanom i Željkom.

Piše: Vanja Stokić, foto: Nikola Zgonjanin

Priča eTrafike o ovoj porodici pokrenula je lavinu reakcija tokom jula ove godine. Naša ekipa ih je posjetila u njihovom domu u Ivanjskoj, gdje trenutno žive u neuslovnoj kući koja pripada Poljoprivrednoj školi. U porodici je zaposlen samo Željko, koji dvadesetak godina radi kao mesar. Suzana ima velikih problema sa zdravljem, a prilikom posljednjeg poroda je izgubila matericu i jedan bubreg, dok je Željko srčani bolesnik. Govori nam da je prije 11 godina imao infarkt, ali da su je najbitnije to što su sva djeca zdrava.

Podrži eTrafiku

U trenutku kada je eTrafika objavila priču o njima, Savanovići su već imali donaciju humanitarne organizacije “Srbi za Srbe” za izgradnju sopstvene kuće. Ipak, uslov za gradnju bilo je posjedovanje zemljišta, a pošto je Savanovićima nedostajalo 8.000 KM za kupovinu placa, eTrafika je pokrenula humanitarnu akciju, a taj iznos je prikupljen za manje od 20 dana. Demofest je donirao 4.000 KM, dok je ostatak prikupljen na humanitarnom raftingu i dvije svirke. U akciju su se uključili kafići Gatto i BUK, bend Moondance i Vanja Mišić, ronilački klub BUK, te zaista brojni građani. Nakon toga, sve je krenulo drugim tokom. Kupljena su četiri dunuma zemlje u Barlovcima pored Banjaluke, koja su trenutno gradilište novog doma za Savanoviće.

“Mi smo prvo živjeli u ovom naselju, pa smo se odselili u Ivanjsku, a djeca su navijala da se vratimo u Barlovce. Presrećni smo svi zbog ovoga! Uskoro ćemo izliti drugu ploču, a zatim se gradi visoko potkrovlje. Zadovoljan sam kako se sve odigralo, mnogo hvala svima koji su pomogli“, govori nam Željko, koji svakog dana sa posla dolazi na ovo malo gradilište, a zatim mijenja dvije autobuske linije kako bi stigao kući.

Na kupljenom placu biće smještena kuća veličine 9×8 metara, koju će činiti pet soba, dva kupatila, dnevni boravak i kuhinja. Plan je da kuća bude useljiva za otprilike šest sedmica. Kako nam kaže Saša Vignjević iz organizacije “Srbi za Srbe”, cilj je da se Savanovići usele prije zime, ali će tempo diktirati proces sušenja, kako se ne bi stvorila vlaga.

“Mi finansiramo izgradnju kuće i ostale radove, poput vodo i elektro instalacija. Takođe ćemo kupiti osnovni namještaj i bijelu tehniku, poput kreveta, ormara, mašine za veš… Idemo na to da bude u potpunosti useljiva”, priča nam on.

Organizacija “Srbi za Srbe” je ove godine pomogla petnaestak porodica iz BiH, tako što im je adaptirala, renovirala ili izgradila kuće. Plan za ovu godinu je pomoći oko 200 porodica u nekoliko zemalja, dok vrsta donacije zavisi od potreba korisnika. Tako porodicama na Kosovu često kupuju domaće životinje, uz pomoć kojih će se prehranjivati. Sve započinje javljanjem ovoj organizaciji i molbom za donaciju.

“Savanovići su se javili našoj organizaciji i mi smo ih uvrstili u bazu podataka. Svakog proljeća pravimo plan koje porodice ćemo posjetiti i na osnovu toga odlučujemo kome ćemo i kako pomoći. Prošle godine smo ih posjetili u junu, plan je bio da im kupimo namještaj za kuću u kojoj se sada nalaze, ali nam se javio jedan naš uspješni sportista i donirao sredstva za izgradnju nove kuće. Od tada smo tražili zemljište, koje je konačno kupljeno i počela je izgradnja”, kaže Vignjević.

Rad ove humanitarne organizacije možete pratiti putem njihove Facebook stranice ili veb sajta, dok pozivom na broj 17763 možete pomoći njihov rad donirajući 2 KM.

Napiši komentar