fbpx

Udruženje EKO EHO – Centar za edukaciju i promociju zdravog života, Banjaluka sprovodi kampanju širenja svijesti javnosti o značaju i učestalosti poremećaja mentalnog stanja žena tokom trudnoće i nakon porođaja.

Izvor: Saopštenje

Postporođajni poremećaji koji obuhvataju postporođajnu tugu, depresiju i psihozu su sve učestalije komplikacije poslije rođenja djeteta. Jedna od 7 majki će doživjeti postporođajnu depresiju nakon rođenja djeteta, 1 do 2 od 1000 žena će doživjeti postporođajnu psihozu (od čega 4% izvrši čedomorstvo, a 5% ih počini samoubistvo), 15 do 21% žena će patiti od depresije ili anksioznosti tokom trudnoće, a od toga 50-75% osoba se nikada ne detektuje i ne dobije adekvatnu pomoć.

Podrži eTrafiku

Za ove učestale komplikacije kod nas ne postoji adekvatan skrining, niti odgovarajuće dostupne grupe podrške. Preliminarni rezultati ankete koje Udruženje trenutno provodi govore da se čak 95% žena na području Bosne i Hercegovine izjasnilo da nisu dobile nikakve informacije o mogućim komplikacijama i promjenama u mentalnom stanju tokom trudnoće i nakon poroda, a jednak procenat njih je rekao da u slučaju postojanja simptoma nisu znale kome mogu da se obrate za pomoć.

Aktivnosti koje Udruženje trenutno sprovodi usmjerene su na podršku ovim ženama, informisanje i širenje svijesti javnosti o navedenim problemima kroz Facebook grupu podrške (Niste same-grupa za podršku ženama u postporođajnom periodu) u kojoj žene mogu da razmjene svoja iskustva i dobiju savjet psihologa, informisanje putem društvenih mreža, medija, brošura, kao i kroz grupe za psihološku podršku ženama koje osjećaju promjene u svom mentalnom zdravlju (radionice psihološke podrške – grupna terapija pod nadzorom stručnog lica).

“Često u našem društvu žene ne nailaze na razumijevanje za ovakvu vrstu problema i same prolaze kroz ova stanja. To nije krivica majki i one ne smiju u tome biti same. Informisanjem trudnica i majki, kao i njihovih partnera, porodica i društva u cjelini, i odgovarajućom njegom može se spriječiti pogoršavanje simptoma, a moguć je i potpuni oporavak. Trudnice, majke i njihova okolina treba da shvate da su teška stanja tokom perioda trudnoće i nakon porođaja čest i prirodan proces i nešto što se dešava skoro svakoj ženi. Potrebno je da se ženama pruži podrška kako bi u budućnosti bile slobodne da govore o tome i međusobno se podržavaju”, navode u Udruženju.

Napiši komentar