fbpx

Više od 15.000 građana okupilo se večeras na Trgu Krajine u Banjaluci kako bi dalo podršku roditeljima ubijenog Davida Dragičevića, Dženana Memića i Danijele Aranđelović.

Piše: Vanja Stokić

Veliki skup organizovan je na 104 dan okupljanja u Banjaluci, a prisutnima su se obratili roditelji Davor Dragičević, Suzana Radanović, Muzir Memić i Spasenija Aranđelović. Građani su došli iz Sarajeva, Mostara, Brčkog, Gradiške, Zenice, Novog Grada, Tuzle….

Podrži eTrafiku

Dragičević je naveo da su Davidove ubice ubile budućnost ove države.

“Pogledajte nas, mi smo ljudi koji traže istinu i pravdu. Institucijama ove države – pogledajte koga ste ubili! Ubili ste dijete na takav način, što ni najgori zločinci ne bi uradili. Saučecnici i ubice, koji ste ga oteli, silovali, tukli i maltretirali, pa na kraju sa izričitom naredbom da bude ubijen, položili u kanalizaciju. Dijete od 21 godinu! Moje dijete! Sve ste mogli uraditi, ali da mi ubijete dijete i to na takav način, državo”, istakao je on.

Davor Dragičević

Podsjetio je da su institucije te koje su navele ljude da izađu na Trg i 104 dana stoje tražeći istinu i pravdu.

“David Dargičević je bio dijete ljubavi. Bio je pažen i mažen. Bio je reper, umjetnik, pjesnik, anđeo za vas. Student dva fakulteta. Ovaj Trg ovdje ste vi napravili 26. marta. Montirate drugi zločin zato što nemate ništa. Ne budete li riješili ubistvo mog sina do oktobarskih izbora, izbora neće biti! Ali da riješite ubistvo kako jeste, a ne kako ga vi pravite. Kažete da institucije rade svoj posao, a mi od naredne sedmice imamo zahtjeve. Vrećo i Lepiru, gdje je donji veš Davida Dragičevića? Kažete da se zagubio. Očekujem da uskoro izađete i da se ponizno izvinite na Trgu Davida Dragičevića, za sve ono što ste rekli i uradili. Lukaču, ipak nema jeftinog LSD-a”, kazao je on, podsjećajući da novi toksikološki nalaz pokazuje da David nije imao u tijelu LSD, kao što je to tvrdio MUP RS.

On je podsjetio da ne živimo u privatnoj, već u državi koja pripada svim građanima, ljudima bez obzira na vjeru i naciju.

“Pošto predsjednik i premijerka kažu da država radi svoj posao, hajdemo se malo uozbiljiti do oktobra pa da odradite svoj posao. Nećete, a znam i zašto – ne smijete. I to znam zašto. Jednog dana, vrlo brzo, vi i mi nećemo živjeti zajedno, a nećemo ni biti komšije!”, naglasio je.

Davor Dragičević i Muriz Memić

Davidova majka Suzana Radanović zahvalila je prisutnima što im pomažu da David ne ostane upamćen kao  lopov, narkoman i samoubica, kako ga je MUP RS predstavio 26. marta na konferenciji za medije.

“Za Davora i mene kažu da smo Soroševci. To kažu oni koji su stavili cijenu na svoju djecu, koji znaju koliko ona vrijede u novcima. Moje dijete nema cijenu, niko ne može da mi plati da radim ovo što radim! Našeg Davida ništa neće vratiti. Ni to što smo se okupili ovdje, ni ako odu gospoda, a dođu drugi. Ovo je vaša borba, za vas i vašu djecu! Borite se za svoju budućnost!”, kazala je ona.

Suzana Radanović i Teodora Dragičević

Podršku Davidovim roditeljima još jednom je pružio i otac ubijenog Dženana Memića, Muriz Memić. On je podsjetio da se posljednje 2,5 godine bori da privede pravdi ubicu svog sina. Kako kaže, na slučaju je do sada radilo devet tužilaca, tri federalna tužioca, kao i 22 policajca.

“Podmetnuli su nam da je Dženana udarilo auto. Doktor koji ga je operisao mi je rekao da ga nije udarilo auto, a Tužilaštvo nikada nije saslušalo tog ljekara. Zaključak obdukcije je bio da je ubistvo, Tužilaštvo je skrivalo ubicu i podmetalo druge krivce. Izborili smo se za mnoge dokaze. Glavna tužiteljica mi je rekla da je Dženan ubijen, da se desilo naguravanje koje je eskaliralo. Kasnije mi šalje pismeni dopis da se radi o saobraćajnoj nesreći”, pričao je on prisutnima teški slučaj svoje porodice.

Muriz i Arijana Memić

On je takođe najavio velike proteste u Sarajevu, dan nakon izricanja presude ubicama njegovog sina, te zamolio Banjalučane da mu pomognu, a Sarajlije da “ne spavaju i da ga ne tapšu po ramenu”.

“Davor i ja smo dokazali da smo legalisti, da nam treba sudnica, a ne ulica. Ako je ovo pravna država, neka urade kako je pravo. Davor i ja smo platili najveću cijenu, mi više nemamo šta izgubiti. Mi smo umrli onog dana kada su umrla naša djeca”, naglasio je Memić.

Dženanova sestra Arijana ponovila je molbu svog oca.

“Nije bitno da li je Dženan ili David, mi smo svi ljudi. Nismo mi izgubili ni Davida ni Dženana, oni su nam ih uzeli. Naše Sarajlije su nažalost počele zaboravljati našeg Dženana, zato sad vas molim da budete uz nas kad budemo organizovali proteste”, kazala je ona.

Dvanaest veličanstvenih grli Arijanu Memić

Majka ubijene Danijele Aranđelović, Spasenija Aranđelović, podsjetila je da već 15 godina traži pravdu za svoju kćerku.

“Desilo se to 25. novembra 2002. godine, oko pola 3 ujutru. Rečeno mi je da se desila saobraćajna nesreća, ali sam saznala da nije bilo nesreće u kojoj je učestvovala. Nisu je našli u njenom vozilu, a vozilo je bilo u jednom kanalu. Cijelih 15 godina traje tortura nad mojom porodicom, da se ne otkriju tatini sinovi koji su krivi za Danijelinu smrt. Lažni svijedok je 2010. godine došao u moju kuću, zatekao me na spavanju i pokušao me udaviti. Danas on živi u neposrednoj blizini naše kuće. Događaj sam prijavila policiji, ali je izjava sakrivena. Moja borba traje 15 godina i istinu sam saznala, ali od Tužilaštva očekujem da se udostoje da je saopšte”, istakla je ona.

Spasenija Aranđelović

Danas je u Banjaluku stigao i Mahir Mujić, i to trčeći iz Sarajeva! Ovaj mladić je četiri dana trčao kako bi povezao ova dva grada, kako je to uradio Banjalučanin Petar Blažić mjesec dana prije njega.

“Gospodin Petar je prije mene pješačio od Banjaluke do Sarajeva, a ja sam odmah osjetio potrebu da mu to vratim. Govorili su da neću izdržati, ja sam znao da mogu. Došao sam zbog dva čovjeka, dva lava, dva najveća čovjeka ove države. Samo sam razmišljao koliko je njima teško, kako im je bez njihove djece. Nijednom nisam uopšte pomislio da mi bude teško”, kazao je ovaj mladić, koji je na svom putu prešao 190 kilometara, napravivši 200.000 koraka za 18,5 sati.

Mahir Mujić i Petar Blažić

“Dženana sam poznavao, bio mi je prijatelj i komšija. Davida ne poznajem. A znam da bi ova dva momka, da su živi, to isto uradili za mene!”, naglasio je Mujić.

Okupljanje je obilježilo više vrlo emotivnih trenutaka, poput skandiranja “Uz tebe smo, Davore!” i gesta koji su Davidovi drugari uputili njegovoj sestri Teodori. Naime, Dvanaest veličanstvenih, kako ih građani zovu, čestitali su joj 13. rođendan i primili je kao 13. člana svoje družine.

Skupu je prisustvovao i otac Selme Agić, koja je poginula sa još jednom djevojkom na pješačkom prelazu u Sarajevu, a čija je pogibija uzburkala javnost.

Napiši komentar