fbpx

U Republici Srpskoj svake godine broj zaposlenih je manji za oko 4.000, što pokazuje da će, ukoliko nastavimo ovakvim tempom, za 60 godina svo radno sposobno stanovništvo Srpske biti na birou rada.

Trenutno je u RS zaposleno oko 237.000 ljudi dok čak 155.000 čeka na posao, a prema predviđanjima brojka onih koji nemaju zaposlenje mogla bi uskoro da bude mnogo veća.

Poražavajuća je i činjenica da je u BiH broj penzionera i radnika skoro identičan, dok se u RS mala prednost daje onima koji primaju penziju.

Podrži eTrafiku

Ovakvi podaci su svakako povod za uzbunu i pronalaženje načina da se izađe iz krize koja će nas tek snaći u narednim godinama. Ipak, do sada skoro niko nije učinio ništa da se ovakvo stanje promijeni na bolje.

Predsjednica Sindikata RS Ranka Mišić napominje da je nezaposlenost gorući problem za koji su, prije svega, krivi političari i oni koji imaju ovlašćenja i mogućnosti da najviše pomognu u zaposlenju građana.

“Jedan od najvećih krivaca za ovakvo stanje je Ministarstvo rada i boračko invalidske zaštite, koje je zanemarilo sektor rada i gdje se novac olako troši a da se ništa nije uradilo da se pomogne nezaposlenim osobama koje žive na rubu egzistencije. Mi smo imali konkretan prijedlog za koji je trebalo izdvojiti 20 miliona KM i kojim bi uveliko smanjili broj nezaposlenih, ali ministarstvo nam nije izašlo u susret. Prema tome, mogu slobodno da kažem, da je vlasti u cilju da opstrujiše zaposlenje ljudi,” kazala je Mišićeva.

Saša Ačić iz Unije udruženja poslodavaca RS kaže da će se broj nezaposlenih svakako povećavati dok se ne smiri ovakav trend i ne otvore radna mjesta. On smatra da će velike investicije ublažiti gubitak radih mjesta, ali u sektoru malih i srednjih preduzeća će i dalje trend biti smanjenje, jer oni ne mogu amortizovati krizu, niti mogu naglo povećati konkuretnost bez pomoći, koje ima sve manje ili je neće biti.

“Ključni razlog smanjenja broja zaposlenih je svjetska ekonomska kriza koja se unazad dvije godine prenijela na naše prostore. Ona u prvom naletu nije snažno zahvatila naš prostor, jer u tom periodu nismo bili kreditno zaduženi, što je pozitivno djelovalo na likvidnost preduzeća. U posljednje dvije godine situacija se po tom pitanju znatno zakomplikovala”, objašnjava Ačić, i dodaje da se među najvećim uzrocima za konstatno smanjenje broja zaposlenih u RS ubraja i nepovoljan poslovni ambijent.

“Poslovni ambijent mora biti znatno povoljniji ukoliko želimo da povećamo privrednu aktivnost odnosno spriječimo trend povećanja nezaposlenosti. Smanjenje poreskih opterećenja, reforma radnog zakondavstva i javne uprave predstavljaju nužne korake u smjeru privlačenja stranih investicija”, zaključio je Ačić.

I dok bi u svim razvijenim evropskim zemljama na ovakvo stanje počeli da se pale svi alarmi i da se izlazi na ulicu, kod nas još uvijek niko se nije udostojio da postavi problem nezaposlenih kao jedno od gorućih pitanja koje treba sistematski početi riješavati.

 

 

eTrafika.net – Milovan Matić

Napiši komentar