fbpx

Desetak izlagača iz pet gradova i četiri zemlje, kao i desetine zanimljivih maketa, minijatura i diorama, razlog su zbog kog biste trebali posjetiti banjalučki Staklenac i pogledati ovogodišnju maketarsku izložbu.

Piše: Vanja Stokić

Šestu godinu zaredom maketarski klub Kastel iz Banjaluke okuplja zaljubljenike u ovaj hobi, a jedan od organizatora i suosnivač kluba Nenad Momić rekao nam je da izlažu maketari iz Banjaluke, Novog Sada, Beograda, Vukovara i Kranja.

Povucite zakon kojim se kriminalizuju kleveta i uvreda

“Tematika je raznovrsna – od brodova iz 17-18. vijeka, preko avijacije i oklopa iz Prvog i Drugog svjetskog rata, pa do moderne avijacije i oklopa. Mahom je vojna tehnika, iako ima i civilne avijacije”, kazao nam je Momić, koji se maketarstvom ozbiljnije bavi posljednjih desetak godina, dok je interesovanje za ovaj hobi počelo dosta ranije, u samom djetinjstvu.

Kako kaže, presudna je bila ljubav prema avijaciji i svemu povezanom sa njom.

“Zanima me sve što ima veze sa avijacijom i avionima, odatle i ljubav prema maketarstvu. Jako je interesantno i razvijate kreativnost uz pomoć njega”, ističe on.

Maketarstvom se Slobodan Beleslijin iz Novog Sada bavi čak 35 godina, a kako nam govori, prije digitalne ere je ovaj hobi zahtijevao više mnogo strpljenja i snalaženja.

“Ranije je bilo mnogo teže nabavljati makete, u tadašnjoj Jugoslaviji ih niste mogli nigdje kupiti ili je izbor bio vrlo mali. Takođe nam nije bio dostupan ni potrebni materijal, poput farbi, ljepila i alata. Dovijali smo se tako što smo pronalazili ljude koji idu u inostranstvo ili imaju nekog svog u inostranstvo, pa su nam oni tamo kupovali sve što je potrebno i donosili. Nismo imali ni časopise, a sada se preko Interneta sve može i kupiti i naučiti. Razlika je zaista velika”, prisjeća se on svojih početaka.

Izložba će biti otvorena i sutra u banjalučkom Staklencu, a ljubitelji maketarstva je mogu pogledati do 19h. Ulaz je besplatan, kao i svaki put do sada.

Napiši komentar