fbpx

„Porodica je mjesto na kojem se umovi spajaju jedni sa drugima. Ako ti umovi vole jedni druge, njihov dom postaje prelijep kao rascvjetala bašta. Ali, ako ti umovi nisu u harmoniji jedni sa drugima, to je kao oluja koja uništava baštu.“ (Nepoznat autor)

Piše: Snježana Aničić

Januar je sasvim sigurno praznični mjesec. Osim brojnih praznika i neradnih dana, januar je poseban i po Svjetskom danu porodice koji se obilježava prvog dana ovog mjeseca. Na taj dan, fokus se stavlja na značaj porodice u čovjekovom životu.

Podrži eTrafiku

U vrijeme praznika, praznična atmosfera se održava i  na porodične odnose. Tada su dani rezervisani za porodična druženja, posjete najvoljenijima i zajedničke ručkove.

 

Ona je osnovna socijalna grupa u društvu od koje zavisi razvoj čovjeka.

Moderno vrijeme u kojem trenutno živimo donekle utiče i na porodične vrijednosti, ali i na samo poimanje porodice.

Iako se o porodičnim vrijednostima i njihovom gubitku sve više govori, ima i onih koji smatraju da porodica nije izgubila svoju vrijednost.

Osim što je podrška u emocionalnom smislu, porodica je ta koja pruža snagu, razumijevanje i uzajamnu podršku. Svaka porodica je jedinstvena i sasvim je sigurno da bi je svaki pojedinac drugačije opisao.

Jedno je sigurno, u svim tim „definicijama“, ljubav, podrška i razumijevanje su osnovne porodične osobine.

„Prva asocijacija na porodicu za mene je ljubav, bezuslovna, čista i beskonačna. Porodica je osnovna tačka građenja individue, najveći oslonac, motivacija, ali i kritičar. Porodica su četiri para ruku otvorenih u zagrljaj koji odnese sav umor i izliječi sve brige ovog svijeta“, rekla je novinarka i humanitarka Adriana Basara.

Za pjesnikinju Jelenu Glišić porodica je najveća podrška i oslonac.

„Radost dijeljenja, sklonište i utočište u teškim trenucima, podrška i ohrabrenje, kritika kad je potrebno. Samo je porodica ona koja zaista misli i osjeća kako je najbolje za svakog njenog člana, bezrezervno. Što sam starija, to mi se svakim danom sve više potvrđuje“, poručuje ova pjesnikinja.

Banjalučka pjevačica Vanja Mišić porodičnu toplinu povezuje sa onom toplinom koja dolazi zajedno sa praznicima.

„Prva asocijacija na porodicu je toplina, poput one praznične. Biti okružen najmilijim ljudima, porodicom je zaista osjećaj vrijedan življenja“, rekla je Vanja.

 

Svjetski dan porodice prvi put je proslavljen prvog januara 2000. godine kada je održana posebna ceremonija među izraelskim i palestinskim porodicama u izbjegličkom kampu u Nablusu.

Kasnije te iste godine, Kongres SAD je jednoglasno glasao da prvi dan svake godine bude posebno vrijeme, vrijeme mira i nesebičnosti.

Generalna skupština UN-a se 2001. godine pridružila ovoj inicijativi i predložila svim svojim članicama da priznaju i slave prvi januar kao novi praznik.

Citati o porodici

„Čovjek nikada ne smije zanemariti svoju porodicu zbog posla.“

„Daj djetetu malo ljubavi i dobićeš daleko više nazad.“

„Sve srećne porodice liče jedna na drugu, svaka nesrećna porodica nesrećna je na svoj način.

Iskoristite svaki dan kako biste najdražima pokazali da ih poštujete i volite, ne samo u vrijeme praznika i na Svjetski dan porodice. Jer, kako kaže jedan citat: „Previše smo zauzeti odrastanjem, da i ne primjećujemo da i naši roditelji stare. Pazi ih, voli, cijeni, pomozi im… Jer, jednoga dana to nećeš moći.“

Napiši komentar