fbpx

Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hecegovine je u Banjaluci predstavila aktivnosti koje su obilježile ovu godinu i planove za 2018. godinu na polju zaštite rijeka i borbe protiv izgradnje hidroelektrana. 

„Centar za životnu sredinu se duže od 13 godina protivi izgradnji novih hidroelektrana i podržavamo građane i građanke koji vode bitke u svojim lokalnim zajednicama. Ovu godinu su na polju zaštite životne sredine obilježile borbe za zaštitu rijeka širom naše države i vidimo da se taj trend neće promijeniti ni naredne godine. Hidroelektrane predstavljaju jednu od najvećih pojedinačnih prijetnji za prirodu, ljude i ekonomiju Bosne i Hercegovine”, navela je Nataša Crnković iz Centra za životnu sredinu.

Više od 300 projekata hidroelektrana u BiH prijeti da uništi sve rijeke, stoga je potreban zajednički pristup na nivou države i kampanja za borbu protiv ovih projekata. Zbog toga je u junu prošle godine pokrenuta „Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine“, koja okuplja organizacije i pojedince spremne da se bore za rijeke. Ove godine se najžustrija borba vodila oko rijeke Kruščice, u blizini Viteza.

Foto baza

„Rijeka Kruščica predstavlja izvor života i najvažniji resurs našeg kraja koji smo spremni da branimo do posljednjih atoma snage i to smo svojim djelovanjem do sada i pokazali. Dvije planirane hidroelektrane predstavljaju isključivo lični interes pojedinaca. Početak izvođenja radova je izazvao oštro protivljenje lokalnog stanovništva i šire zajednice koja zavisi od ove rijeke, a tu prvenstveno mislim na stanovništvo Zenice koje pitku vodu dobija direktno iz korita Kruščice”, rekao je Haris Đelilović iz Ekološkog društva Bistro iz Kruščice.

Dokazano  je da su hidroelektrane tehnologija koja uzrokuje ogromne posljedice na prirodu, ekonomiju i lokalne zajednice. Zato je u mnogim zemljama prisutan trend njihovog uklanjanja.

Viktor Bjelić iz Centra za životnu sredinu je istakao da će Koalicija za zaštitu rijeka BiH pružiti stručnu i pravnu podršku lokalnom stanovništvu i udruženjima da se na vrijeme uključe u donošenje odluka. U narednom periodu će fokus djelovanja Centra za životnu sredinu kroz Koaliciju za zaštitu rijeka BiH biti na zaustavljanju planova za hidroelektranu Krupa i svih drugih hidoelektrana na rijeci Vrbas. Konačni cilj nam je proglašenje kanjona i klisura Vrbasa zaštićenim.

Mnogo je primjera borbe iz čitave Bosne i Hecegovine, a neke od najuspješnijih kampanja su uspjele da očuvaju rijeke ili dijelove rijeka Sutjeska, Hrčavka, Vrbas, Kruščica, Neretva, Ljuta, Buna, Una, Unac i Željeznica.

Napiši komentar