fbpx

U Banjaluci ovog mjeseca traje jubilarni, peti po redu “Movember”, koji nalaže da pripadnici muškog pola puštaju brkove u znak solidarnosti, sakupljaju donacije i podižu svijest o prevenciji raka prostate i testisa. Ovaj pokret globalnih dimenzija svrstan je među 100 najuticajnijih zbog svoje inovativnosti i održivosti.

Piše: Nataša Lazukić

Movember je nastao 2003. godine u Australiji među nekolicinom prijatelja koji su na drugačiji način željeli prenijeti vrlo ozbiljnu poruku  o zdravlju muškarca i prevenciji raka testisa. Počeli su da puštaju brkove i za to tražili donacije od rodbine i kolega. Slijedeći njihov primjer, nekolicina Superbrka se potrudila da Movember zaživi i u gradu na Vrbasu.

Podrži eTrafiku

“Prije pet godina smo negdje na internetu naletjeli na jedan članak o Movemberu, i postalo nam je interesantno da u Cafe Pause u koji često dolazimo napravimo takmičenje za najbrku, a ujedno i da skupimo neki novac i da pomognemo nekome. Kako je vrijeme prolazilo, interesovanje je bilo sve veće, a i mi sami koji nismo znali puno o tome smo dosta naučili. Nakon pet godina smo zaista zadovoljni koliko smo postigli, jer sada dosta ljudi zna kada pustimo brkove u novembru o čemu se radi”, govori jedan od organizatora Zoran Šišić.

Ove godine rukometni klub Borac iz Banjaluke je podržao akciju pa će rukometaši puštati brkove i brade, čije će se fotografije naći na završnoj aukciji. Tu su još njihovi prijatelji iz sportske opreme GBT i Kajak kanu kluba Vrbas, koji su donirali 200 majica koje se prodaju po cijeni od 10 KM i na taj način popunjavaju tzv. Brkin fond.

“UKC Republike Srpske se priključio drugu godinu zaredom tako što su organizovali konferenciju za novinare na kojoj stručnjaci pričaju o ovom problemu. Ove godine su nam se priključili i studenti Medicinskog fakulteta u Banjaluci, koji 27. novembra u amfiteatru fakulteta sa početkom od 19 časova organizuju predavanje na temu ‘Tumori testisa’. Sve ovo pored nas ispred neformalnog Udruženja građana ‘Superbrke’ utiče da se probudi svijest i da se priča o ovom problemu”, navodi Šišić.

Prikupljene donacije se proslijeđuju oboljelim momcima, čija finansijska situacija nije na nezavidnom nivou, te im nastoje olakšati bar malo borbu protiv ove bolesti. Brkin fond se nalazi na nekoliko lokacija u Banjaluci – kafeu „Pause“, frizerskom studiju „Rajilić“, kafiću “Igra Mečka”, frizerskom salonu “Glamur” u Novoj Varoši, “Smuggler Cocktails and Stuff”, kafeu “Via Ferata” i restoranu “Zaplet” u Boriku.

“Novac koji sakupimo im dosta znači, pošto mnogi momci nisu iz Banjaluke i moraju putovati na kontrole u Banjaluku, a to sve košta”, napominje Šišić.

Što se tiče narednih aktivnosti, pored predavanja koje organizuju studenti Medicinskog fakulteta, 29. novembra u Cafe Pause organizuju, u saradnji sa prijateljima i fotografom Vedranom Ševčukom Alfom, fotografisanje portreta svih brka koji žele da se priključe akciji, ali i da se takmiče u izboru za najbrku. Posljednjeg dana mjeseca, odnosno 30. novembra je završnica i tu se bira onaj koji ima najljepše brkove, a kao i svake godine žiri predvodi neko prepoznatljivo lice sa ovih prostora koji je poznat po brkovima.

“Prošle godine nam se priključio Nikola Škorić, poznatiji po ulozi Dragana Torbice iz ‘Državnog posla’, a ove godine će biti Nenad Gladić poznatiji kao Lepi Brka, urednik i voditelj kulinarske emisije ‘Gastronomad’ koja se emituje na Radio televiziji Srbije”, rekao je Zoran.

Važno je istaći još da se na završnici organizuje i aukcija portreta gdje svi prisutni mogu učestvovati i tako kupiti nečiju fotografiju i popuniti Brkin fond. Zbog ograničenosti prostora u Cafe Pause i prevelike zainteresovanosti, ove godine su odlučili organizovati i afterparty u klubu Streamline, gdje će Brke ugostiti svog prijatelja i DJ-a iz Beograda Danijela Čehranova.

“Prije svega, obratio bih se vašim čitaocima muškog pola, da ako osjete bilo kakve bolove u donjem dijelu ili bilo šta što je neobično, da odmah se jave svom porodičnom doktoru koji će vas uputiti dalje. Može biti nešto beznačajno, ali može biti i ova druga strana priče. Važno je reći da rak testisa ako se na vrijeme uoči je potpuno izlječiv, poslije čega sasvim normalno možete funkcionisati i imati djecu, što je najbitnije. Svi koji žele da nas podrže su dobrodošli, bitno je da se priča o ovome. I da, ako neko želi pustiti brkove može to uraditi”, poručuje Zoran.

Napiši komentar