fbpx

Osim što su im najveća podrška u školi, asistenti u nastavi istovremeno djetetu moraju omogućiti da se što više osamostali, istaknuto je na jučerašnjoj edukaciji za asistente koju je u Banjaluci organizovalo udruženje „Djeca svjetlosti“. 

Piše: Snježana Aničić

Pored prisutnih asistentkinja u osnovnoj i srednjoj školi, na predavanju je bilo i nekoliko asistentkinja iz vrtića.

Podrži eTrafiku

„Na edukaciju sam se odlučila prijaviti, jer tokom studiranja koliko god pričali o autizmu, ne možemo steći dovoljno znanja i vještina za rad sa ovom djecom. Praktični problemi sa kojima se susrećemo su tokom formalnog obrazovanja zanemareni. Od današnjeg predavanja, najviše će mi pomoći dio koji se odnosi na prava i obaveze asistenata“, objašnjava diplomirana psihologinja Marijana Savić koja radi kao asistentkinja u vrtiću.

Neki od onih koji su bili na predavanju ne rade kao asistenti, ali su izrazili želju da pokušaju. Jedna od njih je i Đurđina Đurić koja se u budućnosti vidi kao asistentkinja u nastavi.

„Edukacija mi se svidjela i nadam se da će mi biti od koristi, jer od septembra planiram da radim kao asistentkinja u nastavi. Odgovorili su na mnoga moja pitanja, te se nadam da će ovakvih predavanja biti više kako za trenutne tako i za buduće asistente“, rekla je Đurić.

Najviše pažnje je posvećeno značaju rane intervencije, komuniciranju sa djetetom, socijalnoj interakciji i kako pripremiti dijete na promjenu. Oni koji već rade kao asistenti u nastavi ističu da im je edukacija pomogla da popune praznine koje su imali.

Među njima je i diplomirana socijalna radnica Gorica Madžarević koja radi kao asistentkinja u srednjoj školi. Drago joj je što su asistenti dobili priliku da razmijene iskustva i mišljenja, a sigurna je da će im svima biti od značaja u daljem radu.

Svi koji su se prijavili na edukaciju, dobili su potvrdu o učešću.

Zbog velike zainteresovanosti za edukaciju, Udruženje će u junu organizovati još jednu. Pozvali su one koji su zainteresovani da se prijave na mail djecasvjetlosti@gmail.com. Takođe, ukoliko je neko zainteresovan za volontiranje ili želi da bude asistent u nastavi može im se javiti mailom.

Projekat „Autizam – upoznavanje, razumijevanje i inkluzija“ realizuje se u okviru programa „Jednakost za sve – Koalicija organizacija civilnog društva u borbi protiv diskriminacije“ kroz program grantova. Projekat finansiraju USAID i Fond otvoreno društvo BIH.

[post_ender]

Napiši komentar