fbpx

Velika stopa nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini svakako je jedan od najvećih problema društva i glavni razlog masovnog iseljavanja stanovništva. Pojam nezasposlenosti postao je možda i najfrekventniji u razgovorima o tome kako do napretka. Recipročno tome koliko se mnogo spominje, toliko se malo stvarno radi na njegovom rješavanju. 

Najveći udio u ovoj stopi imaju mladi, koji ni sa fakultetskim diplomama ne mogu naći posao. Posmatrajući detaljnije stopu nezaposlenosti, može se zaključiti da najteže do zapošljavanja stižu žene u dobi od 18-25 godina. Razlog tome leži zato što se i za najtraženija zanimanje današnjice, kao što su poslovi u sektoru informacionih tehnologija (IT) opredjeljuju samo muškarci.

Idejom da se struše predrasude i da se djevojčice inspirišu da se počnu baviti programiranje i tako se lakše zaposle nastala je inicijativa IT Girls.

Podrži eTrafiku

„IT sektor se smatra dominantno muškim, a naš cilj jeste da pokažemo da se tim poslom jednako uspješno mogu baviti i žene. Primarni cilj jeste smanjiti stopu nezaposlenosti, a IT sektoru kao rastući nudi rješenje ovog problema“, izjavila je Aleksandra Kuljanin, članica IT Girls-a.

IT5

Program IT Girls podržao je UN, a on se provodi kroz treninge koje održavaju studentice IT-a. Treninzi su u prošloj godini održani u Sarajevu, Srebrenici, Doboju, Mostaru, Drvaru i Banjaluci za djevojčice od 13-15 godina. Jedan trening traje 25 sati, odnosno četiri ili pet dana, u zavisnosti od rasporeda aktivnosti i slobodnog vremena koje polaznice imaju za pohađanje treniga. Oni se sprovode u saradnji sa Microsoft BiH i nevladninom organizacijom One World Platform, a polaznice imaju mogućnosti da saznaju više i o načinima zaštite na internetu, te jačaju svoje prezentacijske i komunkacijske vještine.

“Tim čine trenutni i bivši mladi zaposlenici i zaposlenice tri UN agencije u Bosni i Hercegovini – UNDP, UNICEF i UN Women. Težnje su nam svima iste, a to je približiti programiranje djevojčicama. Ono što je karakteristično za IT Girls jeste upotreba društvenih mreža kao primarnog sredstva komunikacije sa djevojkama i promovisanje portal i online izvora putem kojih je moguće besplatno i jednostavno učiti o programiranju”, kaže Aleksandra.

IT4

Ona na inicijativu IT Girls gleda kao na program koji omogućava ženama potpunu adaptanciju na savremeno doba.

“Važno je naglasiti da učenje programiranja nije bitno samo s aspekta tržišta rada u IKT oblasti, nego je nužna vještina digitalnog doba i odličan alat koji možemo koristiti u raznim oblastima, kao što su medicina, ekologija, aktivizam, umjetnost, sport… Upravo zbog toga, IT Girls ima zadatak da približi djevojčicama, djevojkama, ženama postignuća u IT svijetu i beskrajne mogućnosti koje programiranje kao zanimanje današnjice nudi”, zaključila je ona.

Projekat prati i ciljeve održivog razvoja koje su razvile zemlje članice Ujedinjenih nacija, u okviru nove globalne razvojne agende, a jedan od njih je i cilj 5. koji glasi: Postići rodnu ravnopravnost i osnaživati žene i djevojčice. Ovaj cilj stavlja poseban fokus na povećanje upotrebe tehnologije koja obezbjeđuje ostvarivanje boljih uslova, posebno informativne i komunikacione tehnologije, radi promovisanja osnaživanja žena, te omogućavanje jednakog pristupa ekonomskim resursima. Ekonomski osnažene žene i djevojčice imaju veću mogućnost da budu nezavisne i da se ostvare na tržištu rada, te aktivno učestvuju u svim sferama javnog života.

eTrafika.net – Goran Cvjetković

Napiši komentar