fbpx

Novinarka Aldžazire Snježana Mulić Softić osvojila je prvu nagradu za profesionalno izvještavanje o marginalizovanim grupama, drugo mjesto pripalo je glavnoj i odgovornoj urednici eTrafike Vanji Stokić, dok je treća novinarka televizije N1 Anđelka Marković. 

Radi se o nagradi “Srđan Aleksić” koju dodjeljuje Mreža za izgradnju mira, u sklopu projekta PRO-Budućnost Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Petočlana komisija, u sastavu Rubina Čengić, Sanja Bjelica Šagovnović, Dragana Dardić, Ilija Šagolj i Milovan Matić su od 13 prijedloga nevladinih organizacija izabrali troje novinara za koje su ocijenili da promovišu profesionalno izvještavanje i doprinose afirmaciji društveno odgovornog novinarstva u BiH.

Prvonagrađenu Snježanu Mulić Softić je kandidovalo udruženje “Riječi mira” uz obrazloženje da je riječ o novinarki koja u kontinuitetu, još od vremena rata, piše o običnim ljudima i različitim marginalizovnaim grupama, profesionalno i bez senzacionalizma.

Podrži eTrafiku

Urednicu eTrafike Vanju Stokić nominovao je Institut za razvoј mladih i zaјednice Perpetuum mobile Banjaluka, te humanitarna organizacija Nova generacija. Stokićeva dobija nagradu za video priloge o položaju i pravima LGBTTIQ zajednice u BiH, kao i tekstove o pravima i zaštiti djece. Ocjena žirija je da Vanja svojim tekstovima skreće pažnju na probleme od kojih većina okreće glavu, da odgovorno tretira žrtve nasilja, bilo da se radi o djeci ili ženama, da uključuje sve društvene aktere koji su bitni za rješavanje problema i da svojim primjerom i radom poziva na akciju i promjenu situacije u društvu.

Anđelku Marković je za nagradu predložila Fondacija Udružene žene iz Banjaluke uz obrazloženje da njeni prilozi promovišu zajednički život, multietničnost, ljudske vrijednosti i vrline nasuprot govoru mržnje i svemu što razdvaja ljude. Takođe su istakli da prilozi novinarke Anđelke Marković provejavaju ljudskom toplinom i da na najbolji mogući način promovišu želju običnih ljudi da žive zajedno bez obzira na rasu, spol, nacionalnost, vjeroispovjest i bilo kakve druge podjele.

Dodjela nagrada je u srijedu, 21. septembra u 19 časova u Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača u Mostaru.

Pored nagrađenih, nominovani su bili Vanja Stevanović, RTV Zenica, emisija „Glas ludila u eteru”, Arnes Grbešić, Ognjen Tešić, Zlata Behram, Aldijana Hadžihajdarević, Ana Kotur, Slađan Tomić i Gorica Bukić.

Novinarsku nagradu “Srđan Aleksić” ustanovili su 2010. godine nevladine organizacije Helsinški parlament građana Banjaluka, Fondacija Cure iz Sarajeva i Udruženje mladih novinara RS, a nagrada je 2013. godine prešla u vlasništvo Mreže za izgradnju mira BiH.

Do sada je novinarsku nagradu „Srđan Aleksić“ dobilo 22 novinara, novinarki i medija iz BiH.

eTrafika.net

Napiši komentar