fbpx

“Šah je sam po sebi veoma kompleksan i teško ga je opisati, ali postavlja se vječno pitanje – umjetnost, igra ili nauka.” Tim riječima prvo ime dervenstkog šaha, Žana Kokanović (18) započinje svoju priču. 

Ovom igrom bavi se od sedme godine, da bi već nakon godinu dana osvojila prvo mjesto na Kadetskom i omladinskom prvenstvu RS i BiH. U porodici Kokanović šah je porodični sport. Žanin trener je njen otac Dragan, koji joj ujedno pruža najveću podršku. Nakon prvog uspjeha, šah je počela shvatati ozbiljnije od igre.

Opštinsko priznanje za najbolji pojedinačni rezultat dobila je 2013. godine, što joj je dalo dodatnu motivaciju za dalji rad.

Podrži eTrafiku

“Mnogo mi znači priznanje na opštinskom nivou, posebno jer živim u sredini u kojoj šah nije baš zastupljen i popularan”, govori nam Žana.

Iako se ubraja u mlađe članove Šahovskog kluba “Derventa”, uživa poštovanje starijih članova. Zahvaljujući uspjesima mlade šahistkinje, mnogi su čuli za njen klub i opštinu iz koje dolazi.

Za sada joj je najuspješnija bila 2010. godina, kada je učestvovala na Svjetskom prvenstvu u Grčkoj za djevojčice do 12 godina, osvojila treće mjesto na prvenstvu Jugoistočne Evrope, te postala prvakinja RS, BiH i Balkana u svojoj starosnoj kategoriji.

Sam odlazak na takmičenje svjetskog nivoa za nju je velika motivacija. Do sada je učestvovala na tri evropska i tri svjetska prvenstva. Zahvaljujući opštinskom finansiranju Šahovskog kluba i razumijevanju načelnika opštine, Žana je svaki put naišla na pomoć prilikom odlazaka na važnija takmičenja.

Ova mlada Dervenćanka je davno prestala brojati medalje, a ima više od 30 pehara. Svaka medalja i pehar su joj podjednako dragi, kako kaže, svaka ima svoju priču.

Prije četiri godine osvojila je peto mjesto u svojoj konkurenciji na Prvenstvu Evrope u brzopoteznom šahu koje se održalo u Banji Vrućici. Iako se radilo o brzopoteznom prvenstvu koje je daleko manjih razmjera, Žana je bila zadovoljna postignutim rezultatom.

“Za šah nikad nije kasno i naravno svi mogu da se oprobaju. Međutim, oni ambiciozniji bi se trebali naoružti strpljenjem, jer je za sve potrebno vrijeme i mnogo truda”, naglašava ona.

Žana je učenica gimnazije, a pored šaha rekreativno se bavi boksom. Govori nam da sve stiže na vrijeme, što nekada bude teško zbog čestih izostanaka iz škole, ali se propušteno brzo nadoknadi.

eTrafika.net – Snježana Aničić

Napiši komentar