fbpx

Nijemci su prije dvije godine najavili da će do masovnih protesta građana BiH doći 2015. zbog nesposobne i korupcijom opterećene vlasti.

Ako se u sljedećem periodu ne naprave žurne i korjenite reforme, BiH ulazi u posve neizvjesnu situaciju čiji bi krajnji ishod mogao biti raspad, kako su prognozirali stručnjaci okupljeni oko njemačke fondacije Fridrih Ebert Stifung u publikaciji pod nazivom “Bosna i Hercegovina 2025.: “Scenario budućeg razvoja događaja”.

Dokument, čiji je sadržaj prije dvije godine odjeknuo u regiji, predviđa nekoliko scenarija razvoja budućih političkih, ekonomskih i bezbjednosnih prilika u BiH, a u jednom od njih prognozirani su masovni protesti građana koji su se, prema njihovim simulacijama, zbog loše ekonomske politike, korupcionaške vlasti, trebali dogoditi 2015. godine.

Podrži eTrafiku

U scenariju kojim se bavi Fondacija Fridrih Ebert Stifung, između ostalog piše:

“Nakon posljednjeg talasa krize 2015.godine, EU je pokazao veliki interes za stabilizaciju posljednjeg problema u regiji. Međunarodna zajednica i same zajednice u BiH vidjele su mirni razlaz, kao što je to postignuto u nekim drugim zemljama, kao jedino moguće rješenje. Bošnjački politički predstavnici i većina bošnjačkog naroda bili su sve više frustrirani zbog stalnih neuspjeha u nastojanjima da se zemlja održi cijelom i pomirili su se s činjenicom da se dvije od tri etničke zajednice ne mogu identifikovati sa svojom državom BiH”, piše između ostalog u studiji, a podsjeća Večernji list.

U BiH “Postignut je dogovor između EU-a, SAD-a i Turske da se pokrene postupak disolucije. Rezultat pregovora bila bi konferencija održana 2022. pod nazivom “Dayton 2” koju potpisuju čelnici triju konstitutivnih naroda u BiH uz pomoć EU-a i NATO-a”. Nakon svega stvorene bi bile, piše u studiji, tri nove države tako što bi se poštovala granica RS i dvije grupe županija, jedna s bošnjačkom i druga s hrvatskom većinom. Srebrenica bi bila proglašena eksteritorijalnim distriktom sa statusom memorijalnog centra.

Nova bosanska država zadržala bi pravni kontinuitet prethodne države, uključujući sve diplomatske misije u inostranstvu. U slučaju takvog razvoja scenarija, međunarodna zajednica bi trebala organizovati investicijsku konferenciju za nove države i pokrenuti njihovu privredu. Kako bi na početku spriječili moguće konflikte između etničkih grupa koje od sada žive u tri države, trebali bi se vojno angažovati, prognozirali su u Fondaciji Fridrih Ebert Stifung.

Potpredsjednik Republike Srpske Emil Vlajki istakao je da neke značajne evropske zemlje već službeno na svojim stranicama smatraju BiH konfederacijom, što je upravo ono što bi moglo uskoro slijediti. I in se danas osvrnuo na tvrdnje Fondacije “Fridrih Ebert” da će najkasnije do 2022. doći do raspada BiH na tri dijela, Vlaki ističe da su oni, čini se, mislili na najneposrednije događaje koji bi mogli lako uslijediti, kao konflikti niskog intenziteta koji se, vrlo vjerovatno, planiraju u Srpskoj nakon 1. marta ove godine.

“Javnost mora da zna da, ukoliko se ova vrsta kampanje protiv Republike Srpske počne odvijati, da će ova profetska fondacija biti potpuno u pravu”, saopšteno je iz kabineta potpredsjednika Srpske. Vlajki ističe da bi za par mjeseci moglo doći do razdruživanja i bez Dejtona 2, kojeg ova fondacija predviđa.

 

eTrafika.net

Napiši komentar