fbpx

Transparency International Bosne i Hercegovine (TI BiH), Centar za informativnu dekontaminaciju mladih (Buka), Helsinški parlament građana Banja Luka (HCA), te Svetlana Cenić i Tanja Topić, podnijeli su Osnovnom sudu u Banjaluci tužbu protiv Stefana Karganovića, Nenada Novakovića i izdavačke kuće Besjeda zbog klevete.

Naime, u knjizi “Rušenje Republike Srpske: Teorija i tehnologija prevrata”,  pomenute organizacije i pojedinci su stavljeni na “crnu listu” organizacija i pojedinaca koji se optužuju za rušenje ustavnog poretka i podsticanje na nerede. Posebno je zabrinjavajuće da su ove ozbiljne optužbe objavljene kao dio edicije SNSD, i nalaze se na zvaničnoj web stranici vladajuće stranke u RS, što dodatno podgrijava atmosferu linča, prijeti slobodi govora i Republiku Srpsku stavlja u rang sa diktatorskim režimima.

Zbog toga su TI BiH, HCA, Buka, Cenić i Topić, pozivajući se na Zakon o zaštiti od klevete, zajedno podnijeli tužbe protiv Stefana Karganovića, autora spornog teksta, kao i Besjede kao izdavačke kuće, i Nenada Novakovića, kao glavnog urednika Besjede. U tužbama se jasno navode dokazi protiv tvrdnji da se radi o “lažnim organizacijama” i ukazuje na nedostatak bilo kakvih argumenata. Iznošenje veoma ozbiljnih optužbi, bez ikakvih dokaza i argumenata i bez navođenja izvora, jasan su pokazatelj da je jedini cilj ovakvih napisa diskreditovanje i pozivanje na linč ovih organizacija i pojedinaca, što šalje veoma opasnu poruku cjelokupnom civilnom društvu u Republici Srpskoj.

Foto baza

Imajući u vidu da ovakve optužbe narušavaju ugled organizacija i pojedinaca i ugrožavaju njihov rad i bezbjednost, cilj tužbe je pravna zaštita i zvanična osuda ovakvog ponašanja, kako bi se zaustavila praksa kreiranja crnih lista i pozivanja na linč onih koji ukazuju na nepravilnosti u društvu. TI BiH se nada da će Sud stati u zaštitu organizacija civilnog društva i pojedinaca i time doprinijeti zaustavljanju prakse obračunavanja režimskih pisaca i medija sa civilnim društvom kroz napade, iznošenje neistine, pa čak i pokušaje kriminalizacije organizacija i pojedinaca.

 

 

eTrafika.net

Napiši komentar