fbpx

Kako bi podigli svijest okoline, te pomogli oko  zbrinjavanja i dnevne brige o osobama sa autizmom, u Bijeljini djeluje Udruženje građana “Drugačiji svijet”. Udruženje trenutno broji 13 članova i upravo su izvojevali veliku bitku – Grad Bijeljina podigao je procentualni iznos primanja smještaja u vlastitu porodicu sa 20% na 40%.

Predsjednica Udruženja Kaća Blagić kaže da se po statutu Udruženje obavezuje na dnevno zbrinjavanje, što znači da će djeca sa autizmom imati cjelodnevni boravak.

“Trenutno još nismo krenuli sa radom, mada su prostorije koje smo dobili na korištenje u samom početku bile u jako lošekaca blagic bnm stanju. Mnogo stvari je urađeno temeljno, počevši od temelja do krova, preko fasade… Ostali su neki vanjski radovi kao kapija, klackalice, ljuljaške i druge potrebne stvari za djecu i njihov odmor. Ne želim da u potpunosti krenemo sa radom i onda moramo da stanemo jer su u pitanju djeca koja se naviknu na ustanovu i bilo bi surovo prema njima da se radi neko vrijeme i onda prestanemo sa radom iz razloga što nema daljih sredstava”, govori ona za eTrafiku.

Povucite zakon kojim se kriminalizuju kleveta i uvreda

Od Skupštine grada Bijeljina nedavno su tražili da se procentualni iznos primanja smještaja u vlastitu porodicu povisi sa 20% na 50%, a Skupština je taj iznos povisila na 40%.

“Tim iznosom se povećava kvalitet života i djece i njihovih porodica. Obično su roditelji nezaposleni ili je samo jedan roditelj zaposlen, pa teško mogu da ispoštuju sve potrebe djece. Ona su na posebnom režimu ishrane koji je jako skup, lijekovi i sva ostala medicinska dijagnostika je takođe skupa, tako da primanja roditelja kao i primanja koja dobijaju naša djeca teško mogu da podmire te troškove”, navodi Blagić.

inicijativa drugaciji svijet

Prema informacijama kojima raspolaže Centar za socijalni rad, na prostoru Bijeljine živi 135 osoba sa poteškoćama u razvoju. Kaća Blagić ističe da je Udruženje osnovano sa ciljem da se poboljša kvalitet života djece sa autizmom i svima ostalima koji imaju probleme u razvoju.

“Sljedeći korak je da Udruženje uskoro krene sa radom, dolazi ljetni raspust i bilo bi veoma bitno da ta djeca imaju gdje da borave. Za sada nemamo uslova za to, ali po završetku svih poslova oko objekta mi krećemo sa radom. U Udruženju imamo samohranih roditelja, znači majka mora da radi i za uslugu čuvanja djeteta sa autizmom mora da izdvoji veliku sumu novca. Početkom rada udruženja roditelj će biti oslobođen toga i biće svima mnogo lakše i jednostavnije”, navodi ona, i dodaje da uskoro planiraju od Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite  tražiti izmjene zakona.

“Tuđa njega i pomoć iznosi 160 KM mjesečno. Kada pogledamo zemlje okruženja to je veoma mali iznos. U Federaciji iznosi 400 KM, a u Srbiji čak i više… U Hrvatskoj roditelj djeteta sa autizmom ima penziju i bez dana staža, a i dijete ima svoja određena primanja u vidu invalidnine. Mi ćemo putem Udruženja da pokrenemo inicijativu da svaki roditelj dobije status roditelj-staratelj i da njegova prava budu uokvirena Zakonom o radu, znači da mu ide staž i sve ostalo u skladu sa tim zakonom. Vjerujem da ćemo se izboriti i za to”, optimistična je ona.

Naglašava da građani Bijeljine svim srcem pomažu Udruženje. Sve što je to sada urađeno poteklo je iz njihovih donacija, a svaka pomoć je od neprocjenjivog značaja. Donacije se mogu uplaćivati na žiro račun 1610 0001 3136 0030 otvoren u Raiffesisen banci.

eTrafika.net – Srđan Obarčanin

[post_ender]

Napiši komentar