fbpx

Zvorničanin Dušan Savić, student treće godine računovodstva, revizije i finansijskog upravljanja na Ekonomskom fakultetu u Beogradu i jedan od najboljih visokoškolaca Srpske i Srbije kaže za eTrafiku da su našoj zemlji u pogledu ekonomskog razvoja, odnosno „hvatanja koraka“ sa razvijenim zemljama, potrebne jako visoke stope održivog rasta.

“Takav rast je prije svega moguće ostvariti ulaganjem u obrazovanje i sektore u kojima ljudski kapital igra dominantnu ulogu. To su IT sektor i uslužni sektori, i mislim da su to grane u kojima treba da tražimo šansu”, kaže Savić.

Ovaj ekonomista, koji je lani proglašen za najboljeg studenta druge godine beogradskog Ekonomskog fakulteta navodi da se prije kampanja „kupujmo domaće“ bolje pobrinuti da naši proizvodi zaista budu konkurentni i tehnološki jednako napredni kao i inostrani.

“To je najbolji način da zaštitimo svoju privredu. Dakle, nisam pristalica protekcionističkih mjera kao što je pomenuta kampanja „kupujmo domaće“. U tom slučaju većina stanovništva plaća više za proizvode kako bi se sačuvala nekolicina radnih mjesta. A i tada ti radnici nemaju podsticaj da postanu produktivniji”, objašnjava naš sagovornik.

Njegove namjere su da profesionalnu karijeru počne u nekom velikom sistemu, kao mjestu gdje bi najbrže mogao da napreduje u pogledu svojih znanja i sposobnosti.

“Svakako ne isključujem opciju da se na početku bavim revizijom, da jednog dana pokrenem sopstvenu konsultantsku kuću i slično, ili da se angažujem u akademskoj sferi. Naime, osim što studiram, rukovodim i fakultetskim timom za Case Study takmičenja koji se zove „EKOF Case Study Team“. Bavim se i studentskim mentorstvom, a omiljena oblast mi je finansijsko upravljanje i generalno volim finansije”, ističe Dušan.

Iako planira odlazak na master studije u inostranstvo, Savić kaže da će se vratiti.

“Za sada ne znam da li će to biti Srbija ili BiH, ali bih definitivno proveo određeni vremenski period u obje zemlje. S tim u vezi, moram reći da je biti stipendista prestižnog Fonda „Dr Milan Jelić“ velika čast. Bio sam veoma srećan u momentu kada sam saznao da sam dobio stipediju. Osjećao sam se ponosnim sto sam dio odabranog društva, a to pokazuje da se trud i rad itekako isplate”, tvrdi Savić.

Na pitanje kako bi unaprijedio položaj ovdašnjh mladih, Dušan odgovara da omladina ne bi trebalo da gubi nadu u svoju zemlju.

“Mladi bi trebalo da krenu od sebe. Ukoliko bismo svi pošli od toga da pogledamo prvo šta je to što mi možemo bolje da radimo, posljedično bi i sama zemlja ostvarila napredak. I kod nas svakako ima veoma lijepih prilika za zaposlenje i napredovanje. Za sada ih nema puno, ali ukoliko ispunjavate zahtjeve i posjedujete potrebna znanja i vještine veoma lako ih možete zgrabiti. Takođe, mladi ne bi trebalo samo da se orijentišu na formalno obrazovanje, jer i neformalno danas ima veliki značaj. Na primjer, Case Study takmičenja pružaju mnogo prilika za zaposlenje i sticanje praktičnih znanja”, kaže ovaj Zvorničanin.

Dusan Savic2

Podsjećamo, Dušan Savić je nedavno sa trojicom studenata Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu podijelio drugo i treće mjesto sа timom iz Austrаlije u finаlu međunаrodnog tаkmičenjа u rješаvаnju studije slučаjа “Ace the Case”. Takmičenje na kome je učestvovalo 88 studenata iz 22 zemlje održano je u Dubaiju u orgаnizaciji revizorske kuće KPMG, a prvo mjesto pripаlo je timu iz Kаnаde.

“Za ulazak u finаle studenti rješаvаli smo dvije studije slučаjа tri sаtа nа temu definisаnjа poslovne strаtegije zа “Jumeirah” luksuzne hotele. U finаlu smo rаdili novu studiju slučаjа isto tri sаtа bez upotrebe internetа. Temа studije slučаjа odnosilа se nа kreirаnje plаnа zа uprаvljаnje krizom zа “Dubаi voterpаrks””, kaže Savić, koji je do sada objavio dva naučna rada, a izdvaja „aplikacije m-poslovanja“.

“Riječ je o veoma aktuelnoj temi koja je globalno prisutna. Današnji biznis jednostavno ne može da opstane bez njega”, ističe on.

 

 

eTrafika.net – Bojan Rečević

1 Komentar

  1. mali se nalupo gluposti pofino.ili je zaludjen evropejstvom, mozda bi ti vise odgovarala kampanaj RASPRODAJMO DOMAĆE.-Cenim da si dobar student ali da gresis.

Napiši komentar