fbpx

Mlаden Prodаn (23) iz Prijedora, jedan od najboljih visokoškolaca RS u oblasti umjetnosti i prošlogodišnji dobitnik nagrade fondа Jelene Mihаjlović za najuspješnijeg studentа nа odsjeku zа solo pjevаnje Fakulteta muzičkih umjetnosti Beograd govori o svojoj budućnosti, mogućnostima osnivanja opere u Banjaluci i profesionalnim snovima.

“Kao stipendista fonda “Dr Milan Jelić” još na forumu studenata sam rekao da imam želju, pa i obavezu da, ako ikada budem mogao, pomognem da se osnuje opera u Banjaluci. Moje kolege pjevači i dirigenti iz grada na Vrbasu su operetom “Orfej u podzemlju” tome udarili temelje, ali opera nažalost nije zaživjela kako se očekivalo. Mnogi muzikolozi smatraju da je opera vrhunac muzičke umjetnosti. Ona, uz to, nije čista muzika jer sadrži libreto, dramsku radnju, pjevače koji moraju biti izvrsni glumci, scenografiju, kostime… Sve to zajedno, odnosno kada se svi faktori usklade, donosi umjetničko ostvarenje visokog kvaliteta koje Banjaluci zaista fali”, tvrdi Prodan.

Ovaj student treće godine solo pjevanja kaže da je FMU iznjedrila veliki broj sjajnih izvođača, teoretičara i kompozitora.

Foto baza

m prodan (1)

“Iako se, nažalost, ne može pohvaliti kvalitetnim uslovima za rad u smislu radnog prostora i instrumenata FMU ima fantastične profesore od kojih se može mnogo naučiti. Ja imam veliku čast da radim sa profesorkom Ljudmilom Gros Popović koja je završila solo pjevanje i dirigovanje na Novosibirskoj akademiji”, ističe Mladen.

Najveći san mu je da postane operski pjevač a to je već naslutio zapaženim nastupom u sklopu operskog studija fakulteta igrajući glavnu ulogu u opereti Slijepi miš Johana Štrausa.

“Iskreno, pedagogija me trenutno uopšte ne zanima. Naravno, ako budem morao da budem vokalni pedagog, svakako ću se posvetiti učenicima kojima budem predavao, ali sebe vidim isključivo na operskoj sceni”, otkriva talentovani mladić.

m prodan (2)

On svoju pjevačku kondiciju održava redovnim sportskim vježbama a tenor, kao najviši muški glas, njeguje na razne načine.

“Jako je teško održavati glas svježim i odmornim za svakodnevne probe, časove, nastupe… Pjevanje zahtijeva mnogo odricanja, naročito kod tamnijih, punijih glasova, kakav je moj. Zato mladi pjevači moraju znati da se glas mora čuvati jer ga mnogi nepažljivo troše, izlažu alkoholu i duvanskom dimu, a često i promuknu uslijed bespotrebnog forsiranja. Dakle, najgora stvar koja može da zadesi operskog pjevača je da ga glas izda”, objašnjava naš sagovornik.

Iako se svi solo pjevači školuju i za pjevanje ruskih romansi, njemačkih lidova, baroknih oratorijuma i drugih numera, Prodan sebe ipak vidi u izvođenju opera Verdija (Trubadur, Otelo, Aida, Bal poda maskama, Magbet), Čajkovskog (Jolanta, Pikova dama, Evgenije Onjegin), Pučinija, Maskanjija, Leonkavala, Riharda Štrausa…

m prodan (3)

“Izdvojio bih operu Turandot i lik Kalafa. San mi je da tumačim lik tog tatarskog princa, mada sam svjestan da ću sa tim morati još dugo da čekam jer je to jedna od najtežih tenorskih uloga ikada napisanih. A kada je u pitanju operska kuća, odgovor je jednostavan jer svi pjevači sanjaju nastup u Metropolitenu u Njujorku – kaže Mladen čiji su uzori Jonas Kaufman, Lućano Pavaroti, Franko Koreli, Nikolaj Geda…”

Inače, on je kao šestogodišnjak upisao muzičku školu u Prijedoru i svirao violinu sa željom da postane ljekar. Poslije je upisao gimnaziju, a uporedo i teoretski odsjek u srednjoj muzičkoj školi.

“Na prvom času hora profesor me je čuo i odmah poslao profesorki solo pjevanja. Od tog susreta krenuo je moj operski put na kome sam do sada imao veliki broj koncerata i osvojio mnogo nagrada. Još bih rekao da se rad, učenje i trud uvijek isplate u većoj ili manjoj mjeri. Dokaz mogu biti i mladi stipendisti fonda ,,Dr Milan Jelić,, koje sam upoznao a koji su primjer da se čak i u našoj državi radom može postići veliki uspjeh”, završava on.

m prodan (4)

Pjevački šoovi ne pomažu talentima!

Na pitanje kako gleda na poplavu pjevačkih talent šoova po TV stanicama, Mladen kaže da takvu popularnu kulturu izbjegava u širokom luku.

“Slažem se da postoje neotkriveni talenti kojima treba pomoći, ali ovi šoovi ne afirmišu mlade već su napravljeni samo da skupe što veći broj gledalaca. Dokaz tome je ogroman broj njihovih pobjednika koji se potpuno zaborave mjesec dana nakon emitovanja”, kaže Prodan.

m prodan

Djeca odrastaju uz psovke i nasilje

Mlada operska nada navodi da je naš najveći problem što djeca odrastaju bez umjetnosti i uz popularnu “kulturu” koja podrazumijeva psovanje, nasilje, uske poglede na svijet…

“I zbog toga veliki broj mladih kasnije nije voljan da napreduje, nema hrabrosti da se bori u životu. Slažem se da je položaj mladih kod nas jako loš, ali mislim da je veći problem u tome što oni ne grabe sve prilike koje mogu. Da u tom smislu mogu išta da popravim, krenuo bih od vrtića i učio djecu da se bore za ono što žele, da se ograde od TV šoova… A za mlade je najbitnije što bolje školstvo, dobri pedagozi, prilika za usavršavanje, mogućnost razmjene studenata, učenje stranih jezika…”, objašnjava ovaj Prijedorčanin.

 

eTrafika.net – Bojan Rečević

Napiši komentar