fbpx

U sarajevskom Domu mladih (Skenderija), održan je Microsoft Partner Dan, događaj koji tradicionalno okuplja Microsoft partnere, a ujedno je samo četiri dana nakon svjetske premijere, ovaj događaj poslužio kao odlična platforma za bh. premijerno predstavljanje najnovijeg Microsoft operativnog sistema i sve što nudi Windows 8. 

To su: odličan novi korisnički interfejs, širok izbor aplikacija dostupnih na Windows Store (online mjesto za besplatno preuzimanje i kupovinu aplikacija), dostupnost na više od 1000 Windows 8 certificiranih računara i tableta.

Nakon proglašenja Microsoft partnera godine u BiH i uručenih priznanja kompanijama Sys Company, Combis, QSS, Imtec, Genelec, eksluzivno za korisnike, partnere i predstavnike bosanskohercegovačkih medija, specijalni domaćin i predsjednik Microsofta za Centralno-istočnu Evropu, Don Grantham, uručio je nagrade partnerima godine i prezentovao Windows 8 Vision, te naglasio:

Podrži eTrafiku

“Ovo je veoma uzbudljivo vrijeme za Microsoft, jer je kreirano mnoštvo mogućnosti za budućnost, kako za Microsoft, tako i naše partnere. Ova je godina označena najmnogobrojnijim predstavljanjem novih proizvoda u Microsoftovoj istoriji, a jedan od najznačajnijih je Windows 8 koji je predstavljen prošlog petka. Bio je to nevjerovatn globalni događaj, ali zapamtite – to je samo početak, jer sa Windows 8 namjeravamo na maštovit način preokrenuti svijet.“

microsoft

„Sa lansiranjem Windows 8, Microsoft razotkriva maštoviti Windows svijet,“ izjavila je i direktorica Microsoft BiH Lejla Zukić-Krivdić i dodala:

 „Ako želite tablet ili računar, u zavisnosti da li želite koristiti ili kreirati, ili želite da radite ili se igrate – Windows 8 nudi u potpunosti personalizovan doživljaj koji se uklapa u Vaš jedinstveni stil i potrebe. Jako mi je drago što smo izabrali partnersku konferenciju da predstavimo Windows 8 u našoj zemlji, jer će upravo lokalne IT kompanije biti te koje će učiniti Windows 8 dostupnim korisnicima širom BiH.“

U nastavku predstavljanja Microsoft operativnog sistema Windows 8, uslijedila je prezentacija Enisa Šahinovića – Microsoft BiH “Windows 8: Bilo gdje, svaki dan, za sve!”, tokom koje su predstavljene sve prednosti najnovijeg Microsoft operativnog sistema, ali i prve bosanskohercegovačke aplikacije koje je već sada moguće besplatno preuzeti sa Windows Store-a. Kreatori prvih bh. aplikacija su pojasnili svoje aplikacije na sljedeći način.

Emir Agić, direktor Lampa Studio : “Windows 8 smo prepoznali kao stratešku platformu za naš portal te nam je izuzetno drago da čitaoci HardwareBase sadržajima od danas mogu pristupati i kroz modernu Windows 8 aplikaciju na desktop, notebook ili tablet računarima. Ponuđena aplikacija predstavlja samo prvu verziju, budući da u narednom periodu istu planiramo obogatiti dodatnim mogućnostima, kako bi na najbolji način iskoristili sve što Windows 8 platforma pruža te na taj način poboljšali korisničko iskustvo.”

Vladimir Lepušina, Info Magazin: „Windows 8 je budućnost ne samo mobilnih uređaja i tabletskih kompjutera sa touch-interfejsom, nego i desktop PC-jeva, pa smo željeli korisnicima ovog operativnog sistema omogućiti pristup info.ba sadržajima na novi, moderan način.”

Angelina Albijanić-Duraković, glavni i odgovorni urednik DEPO portala : „Ponudu Mircosofta BiH, da upravo naš medij bude prvi news portal iz Bosne i Hercegovine koji će posjetitelji moći pratiti putem aplikacije za Windows 8, shvatili smo kao priznanje za naš dosadašnji rad, ali i kao novu odgovornost prema našim čitaocima i gledaocima. Svijet informacija će sa Windows 8 biti brži i dostupniji širokoj publici, a mi u DEPO portalu ćemo na najbolji način iskoristiti sve što nam pruža ova aplikacija na novom revolucionarnom operativnom Microsoftovom operativnom sistemu.“

Edin Mehić, General Manager, Development Studio / Posao.ba: “Posao.ba aplikacija za Windows 8 omogućava našim korisnicima brzi i lakši pregled ponude poslova na desktop računarima, tabletima i Windows telefonima. Mi smo opsjednuti pružanjem najbolje usluge našim korisnicima i oni su u fokusu naše kompanije. Zato se mi radujemo Windows 8 platformi, jer će nam omogućiti da im budemo jos bliže. S druge strane, Windows 8 donosi brojne prednosti i nama kao korisnicima ali i kao kompaniji koja razvija software, i zaista smo počašćeni saradnjom sa Microsoftom na razvoju ove aplikacije.”

Nakon okončanih prezentacija i proglašenja partnera godine u BiH, Microsoft je, zahvaljujući svojim hardver partnerima, osigurao i prezentaciju novih Windows 8 uređaja: laptope, tablete i all-in-one računare, koji su već ili će uskoro biti dostupni na našem tržištu. Prisutni su bili u prilici da testiraju nove Windows 8 računare i na licu mjesta osjete kako je brz, tečan i savršeno integrisan sa Cloud-om, ovaj novi re-dizajnirani Windows.

 

eTrafika.net – Armin Sajnica

Napiši komentar