fbpx

Vrlo često smo skeptični kada čitamo novine, slušamo vijesti ili jednostavno pratimo svjetska dešavanja na internetu.

Ponekad nađemo nešto što nas zaintrigira i povjerujemo toj činjenici; takoreći uzmemo je zdravo za gotovo.

Međutim, kada se radi o istorijskim činjenicama većina ljudi, čini se, i dalje vjeruje u ono što se nekad tako davno desilo i kao takvo zapisano.

Foto baza

Mada, u istoriji možemo naći više „iskrivljenih“ podataka, nego danas.

Razloga za to je dosta. Kao prvo, svako je pisao ono što je odgovaralo tadašnjoj politici ili većini istomišljenika. Većina spisa je uništena, pa su ostala samo nagađanja ili usmena predanja.
Zato, da bi se oslobodili okova istorijskih zabluda predstavićemo samo neke od njih, za koje čak i nećete vjerovati da su (ne)istinite!

Pepeljuga je nosila staklene cipelice

Svako od nas je barem jednom pročitao poznatu bajku „Pepeljuga“, francuskog autora Šarl Peroa.

I svi znamo da je neobičan preokret ove bajke, u stvari trenutak, kada Pepeljuga gubi svoju staklenu cipelicu. Ipak, istoričari se baš i ne slažu sa tim.

Iako verzija ove priče ima preko 500, od kojih neke datiraju iz IX vijeka, prava istina se krije iza samo jedne pogrešne transkripcije.

Naime, u prvim verzijama, Pepieljuga je nosila cipelice napravljene od bijelog krzna vjeverice ili „pantoufles en vair“.

1697.godine kada je Pero napisao svoju verziju bajke, riječ „vair“ je nestala iz upotrebnog jezika i Pero je očigledno pretpostavo da bi trebalo biti „verre“, što na francuskom znači staklo, jer obje ove riječi se izgovaraju na isti način.

Zabranjeno voće

Prema „Knjizi o postanku“, Adam i Eva su protjerani iz Raja, okusivši plodove drveta spoznaje dobra i zla.Ali, tu se ne spominje nikakva jabuka!Pojedini biblijski učenjaci tvrde da to je upravo bila smokva, jer su sami Adam i Eva bili zaštićeni listovima smokve.Sa druge strane, muslimanski naučnici smatraju da je to bila pšenica ili grožđe.

Akila Pontikus, prevodilac „Starog Zavjeta“ iz II. vijeka p.n.e. zaključio je da je jabuka u „Pjesmi o Solomonu“ u stvari jabuka iz „Postanka“.

Dva vijeka kasnije, sveti Jeronim Stridonski, prevodilac Biblije sa starogrčkog i hebrejskog na latinski, povezao je da se jabuka odnosi na frazu „tamo bejaše ta voćka razdora“.

Može se spomenuti da je jabuka upotrijebljena odnoseći na njeno mitološko značenje kod Grka i Kelta.

Odveć je poznato da je grčka boginja razdora, Eris, podmetnula jabuku na kojoj je pisalo „najljepšoj“ da bi zavadila boginje Heru, Afroditu i Atinu.

Jabuka, takođe, simbolizuje požudu i destukciju u mitovima o Hesperidama i Atlantidi.

Neron je svirao violinu dok je Rim gorio

Legenda kaže da je 64. godine nove ere u Rimu izbio požar blizu palate i proširio se do tkz.Tornja mecene, gdje je inače Neron, tadašnji imperator svirao violinu, pjevao arije i gledao dok Rim gori.

Ali, istoričar Tacit upućuje na drugačiji slijed događaja. Naime, Neron je bio u svoj vili Antium, koja je 30 milja udaljena od mjesta gdje je požar izbio.

Za Nerona se baš i ne može reći da je bio prijatan ili moralan čovjek, posebno kada se tome pridoda činjenica da je bio ljubavnik sopstvene majke, ali se vjeruje da je požar podmetnut od strane njegovih političkih neprijatelja, vjerujući da će tako Neron biti okrivljen za požar.

Neron je za Rim učinio upravo suprotno; pomogao je pri gašenju požara i u potrazi za hranom i skloništem ljudima koji su ostali bez domova.

Abner Dabldej – izumitelj bejzbola

Suprotno vjerovanju, Abner Dabldej nije izumio bejzbol.1907. godine. Odbor je sačinjen da bi se u stvari utvrdilo kako je bejzbol izmišljen.

Zaključili su da je 1839. još kao mladić u Kupertaunu, Njujork, Dabldej nacrtao šemu u obliku dijamanta koju je nazvao „gradska igra“.

Velika priča, a djelimično mit, ipak pokazuje da je Dabldej 1839.godine pohađao akademiju „Vest Point“ i da se nigdje ne spominje igra koju je on navodno izumio.

Danas, je opšteprihvaćeno da je Aleksandar Džoj Kartvrajt, bankar i talentovani crtač izumio bejzbol.

U Bejzbol sali slavnih napravljena je ploča sa njegovim imenom kojom se pripisuje zasluga „ocu modernog bejzbola“, dok se Abner Dabldej nigdje ne spominje.

 

 

eTrafika.net – Emilija Jelić

Napiši komentar