fbpx

Na današnjem studentskom plenumu koji je održan na Mašinskom fakultetu u Banjaluci studenti su istakli da zahtijevaju niže školarine , kalendar ispitnih rokova kao i ispitne rokove na koje mogu izaći svi studenti. Oko 700 studenata, koliko ih je je došlo na plenum, poručili su da su spremni izaći i na ulice ukoliko se njihovi zahtjevi ne ostvare.

Studenti poručuju da se suočavaju sa mnogobrojnim problemima na čijem će rješavanju insistirati u narednom periodu:

“Imamo visoke školarine, probleme sa ispitnim rokovima, kvalitetom obrazovanja, a niko nas ne čuje. To sve brine nas i naše roditelje. Ako se ne izborim za stipendiju sljedeće godine vjerovatno neću nastaviti školovanje”.

Podrži eTrafiku

“Plenum smo prventsveno pokrenuli zbog povećanja školarine , ali brojni su studentski problemi o kojima sada trebamo razgovarati. Ponosan sam na studente koji su današnjim dolaskom ukazali na postojanje svijesti o potrebi za promjenama.”

Predsjednik Unije studenata, Nikola Dronjak, rekao je da ovim okupljam studenti pokazuju da se nastoje držati zajedno i istrajati dok ne budu ispinjeni njihovi zahtjevi. On je dodao da je ovaj plenum glas sirotinje i roditelja koji su poslali svoju djecu da studiraju, a ne da im neko traži namete.

“Tražimo da studenti više ne krpe rupe u budžetu. Nek država uzme novac od tajkuma, biznismena, profitera i kriminalaca i nek plate naše školovanje. Mi više nećemo trpiti bahaćenje i bogaćenje pojedinaca, roditelji su nam siromašni, plate kasne, stipendija nema… Ako nam ne daju da izađemo na rokove izaći ćemo na ulice,“ poručuje Dronjak.

U Ministrastviu prosvejte i kulture kažu da su školarine ostale na prošlogodišnjem nivou, a da su ostali problemi riješivi.

“Škorina nije povećana, radi se o povišici obnove godine. Već danas je Upravni odbor Univerziteta u Banjaluci razmatrao to pitanje i ja sam ubijeđen da će to pitanje biti riješeno u korist studenata. Sutra ću se sastati sa studentima i rukovostvom Univerziteta i mislim da ćemo lako doći do optimalnih rješenja koja će podići kvalitet studija na našem Univerzitetu,” rekao je ministar Kasipović.

Nakon Studentskog plenuma oko 1000 studenata blokiralo je najvaću raskrsnicu banjalučkog naselja Starčevica.

 

 

eTrafika.net – Sonja Terzić

Napiši komentar