fbpx

Slavni naučnik je registrovao više od 300 patenata, na čijim principima se temelje mnoga vrhunska dostignuća tehnologije koja danas koristimo. O čemu je Tesla samo maštao?

1. Čitač misli

Tesla je svojevremeno razmišljao o mašini koja bi mogla da čita misli, a u članku objavljenom u časopisu Kansas City Journal-Post 1933. godine pomenuo je nekoliko projekata na kojima je tada aktivno radio uključujući i mašinu koja bi mogla da zabilježi misaone tokove. Izjavio je da će uspjeti da napravi mašinu koja snima ili fotografiše misli. Plan je bio da se na simulaciji mrežnjače ocrtava “sve što nam padne na pamet”, tako da bi se svačiji um mogao čitati kao knjiga.

Foto baza

Ovaj plan se nikada nije realizovao, ali i dalje je idejna vodilja mnogim naučnicima koji još uvijek pokušavaju da ostvare ovu Teslinu zamisao.

nikola-tesla

2. Video-prenos podataka

Slobodno možemo da kažemo da je Tesla bio prvi koji je govorio o mogućnostima koje imaju današnje aplikacije pametnih telefona i kompjutera. Još davne 1926. godine Tesla je predvidio da će uređaji u budućnosti moći da prenose sliku kao što su tada preko radio-talasa prenosile zvuk.

3. Bežični prenos struje

Jedna od najvećih Teslinih neostvarenih želja je bežični prenos energije, pri čemu bi se vazduh koristio kao prenosno sredstvo. Naime, Tesla je uspio da razvije tehniku paljenja sijalica uz pomoć induktivnih spojnica, ali nije uspio da napravi toliko veliku mrežu koja bi mogla da prenosi struju. Danas su naučnici Teslinu ideju priveli bliže ostvarenju, ali i dalje postoje neke prepreke koje će se možda u budućnosti prevazići.

nikola tesla

4. Kontakt sa vanzemaljcima

Kada je 1889. godine Tesla boravio u Koloradu, čuo je nepoznate zvuke preko radija, za koje je vjerovao da ne dolaze sa Zemlje. Kasnije su naučnici ove zvuke povezali sa kosmičkim radio-talasima koji su u to doba bila nepoznati.

5. Mobilni telefoni

Godine 1901, Tesla je predlagao korišćenje uređaja u modernom telegrafskom sistemu. Naime, uređaji bi funkcionisali s nemjerljivih razdaljina i mogli bi da snimaju tekstualne i glasovne poruke. Zvuči poznato, zar ne?

 

 

Nacionalna geografija

Napiši komentar