fbpx

Studenti sa državnih univerziteta u RS prinuđeni su da odlaze u Beograd ili Zagreb da bi pronašli adekvatnu literaturu zbog čega ih troškovi za jednu knjigu izađu oko 100 maraka.

U najboljem slučaju oni traže pomoć na nekim od privatnih fakulteta koji posjeduju vlastite biblioteke, naručuju knjige preko pošte ili kupuju ih preko prijetelja i rodbine, jer, kako kažu, univerzitetske i gradske biblioteke su već odavno izgubile svoju svrhu.

Prema riječima studenata drugog i trećeg ciklusa univerziteta u Srpskoj veoma je teško uraditi jedan kvalitetan master ili doktorski rad. Oni navode da su skoro uvijek imali probleme zbog neopremljenosti biblioteka pa su morali, ne tako rijetko, da odlaze do univerzitetskih centara u susjednim zemljama.

Podrži eTrafiku

Stevica Dronjak, student master studija na Fakultetu političkih nauka u Banjoj Luci, žali se da u bibliotekama nema skoro ni jedne knjige koja im je potrebna po planu i programu i zbog toga su prinuđeni da izdvajaju iz svog džepa oko 100 maraka po knjizi zbog puta u Hrvatsku ili Srbiju gdje obično odlaze po knjige.

– Između trenutnih potreba studenata za literaturom i opremljenosti biblioteka potrebnim knjigama su svijetlosne godine razlike. Do sada nisam uspio ni jednu knjigu da pronađem u bibliotekama u Banjaluci, a koje su obavezna literartura na mom smjeru. Mi smo samo dobili spisak potrebne literarture i ostavljeni smo da se sami snalazimo, pa zbog toga moramo da odlazimo u susjedne zemlje u nabavku ili putem nekih prijateljskih i rodbinskih veza da naručujemo knjige – rekao je Dronjak i naglasio da uz to što im je nedostupna literatura, često se dešava da su knjige sušta suprotnost onim što je predviđeno da se uči na njihovom odsjeku.

– Kod nas su fakulteti potpuno nespremni kada je u pitanju master studij. Mi imamo na jednom dijelu predmeta literaturu koja nema veze sa profesijom za koju se školujemo, a uz to i te knjige ne možemo da pronađemo u našim bibliotekama koje su totalno neopremljene – naglasio je Dronjak.

I Vlade Simović, sekretar studijskog programa politikologije na FPN-u u Banjaluci smatra da je veliki propust napravljen u sistemu obrazovanja jer ni jedna biblioteka ne prati potrebe studentata.

– Najveći problem je što niko nije razmišljao kada su se osnivali prvi i drugi ciklus na univerzitetima u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, ali i pojedine smjerove na prvom ciklusu studija, da se pored izgrađenih objekata obezbijedi i adekvatna infrastruktura za nesmetano izvođenje nastave. Biblioteke se jednostavno tretiraju kao zadnja stvar u nizu potrebnih i obično se nalaze u memljivim i zabačenim prostorijama, a da situcija bude još gora ni Narodna i univerzitetska biblioteka RS nema adekvatnu literaturu, rekao je Simović.

Predsjednik Unije studenata RS Nikola Dronjak poručuje da je ovo problem za koji do sada niko nije imao razumjevanja i da se svakodnevno susreću sa pritužbama studenata master studija na slabu opremljenost univerzitetskih biblioteka.

– Ovo je ogroman problem jer našim studentima stvara dodatne troškove koji nikako nisu mali. Mi pokušavamo da pritisnemo Ministarstvo prosvjete i univerzitete da se napokon upuste u rješevanje ovog problema. Dogovorili smo i sastanak sa ministrom Kasipovićem na kojem ćemo razgovarati o ovom, ali i problemima oko upisa na master studije gdje studenti sa privatnih fakulteta mogu da upisuju master na državnom fakultetu, što je za nas neprihvatljivo – rekao je Dronjak.

Vuković: Nema sredstava za potrebne knjige

Portparol Narodne i univerzitetske biblioteke RS Orijana Vuković rekla je da je glavni problem u malim izdvajanjima Ministarstva prosvjete i kulture kojim bi se uspjele obezbijediti potrebne knjige.

– Mi imamo saradnju sa univerzitetima i pokušavamo da studentima obezbijedimo koliko možemo potrebne literature, ali jednostavno nemamo dovoljno sredstava i onda se sve svodi na jednu knjigu koja se ne može iznjeti iz biblioteke, što se prvenstveno odnosi na studente drugog i trećeg ciklusa – kaže Vukovićeva.

 

 

eTrafika.net – Milovan Matić

Napiši komentar