Univerzitetski park postao je najvažniji park u gradu, i zvanično je na listi zaštićenih zbog biljnog i istorijskog značaja. U parku su trenutno 1.503 stabla od kojih se izdvajaju drvoredi platana stari više stotina godina i rijetke vrste poput Pančićeve omorike i džinovske jele. Pored drveća, u parku je nastanjeno i 48 vrsta ptica, od kojih su neke i zakonom zaštićene.

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS stavilo je kompleks Univerzitetski grad u Banjaluci pod zaštitu zbog njegove estetske, stilske, umjetničke, kulturno-istorijske, ekološke i naučne vrijednosti.

Nataša Pašalić iz Instituta za genetičku kontrolu UBL kaže da park predstavlja jedan od najstarijih uređenih parkovskih kompleksa u gradu koji je očuvao suštinske komponente i da je veoma važno što je napokon donijeta odluka o zaštiti parka u kampusu.

– Od ukupnog broja stabala 819 su četinari, a 684 lišćari. Konstatovano je ukupno 77 vrsta, od čega 25 vrsta četinara, a 52 vrste lišćara, dok je vrijednim ocjenjeno 212 stabala. Zbog bogatstva dendroflore, koja je sađena u različitim periodima i sa površinom od 29 hektara i samim položajem u urbanom jezgru grada, Univerzitetski grad predstavlja pravu estetsku i ekološku vrijednost – ističe Pašalićeva.

Ona dodaje da posjetioci parka imaju priliku da, pored zelene oaze, vide i rijetke vrste ptica poput brgljeza, crnoglave grmuše, velike sjenice, sive čaplje i drugih.

Dragan Kovačević, šef Odjeljenja za valorizaciju i istraživanje prirodnog naslijeđa u Republičkom zavodu za kulturno istorijsko i prirodno naslijeđe daje veliki značaj rješenju kojim se park stavlja pod zaštitu države jer će na taj način biti sačuvano veliko bogatstvo u centru Banjaluke.

– Biljno i životinjsko bogatstvo kao i istorijski objekti čine cjelinu koju smo željeli da očuvamo od propadanja, ali i neplanskog gazdovanja, i da u kampusu stvorimo nesvakidašnji kompleks u kojem će moći da uživaju svi koji ga posjete – kaže Kovačević.

sinisa_srdicStudent Siniša Srdić, koji živi u studenjaku kampusa smatra da je ovaj park sigurno najljepši u gradu i da je pravo uživanje u toplim danima odahnuti u hladu velikih krošnji.

– Studenti imaju najlepši park u Banjaluci. Pored toga što je ispod krošnji starih platana hladnije bar deset stepeni, skoro svaki dan možete vidjeti fazane ili čaplje, što je rijetkost za centar grada – kaže Srdić i dodaje da je ova oaza postala redovno okupljalište studenata i građana.

Direktor Instituta zaštite ekologije i informatike Predrag Ilić, napominje da univerzitetski park ima i veliku ekološku funkciju. On napominje da ublažavaju ljetnju žegu, zelene površine istovremeno uvećavaju relativnu vlažnost vazduha za 15-30 odsto i da je takav vazduh daleko pogodniji za udisanje.

– Uloga stabala u parku nije zanemariljva ni u eliminaciji buke u životnoj sredini. Zeleni nasadi u gradovima mogu da ublaže buku i za više od 20 odsto. Takođe, dnevna proizvodnja kiseonika jedne bukve, kakve se nalaze i u parku, može da podmiri potrebe za kiseonikom više od 60 ljudi. Ono što je najvažnije jeste da zeleni pokrivač prečišćava gradski vazduh od lebdećih čestica, prašine i bakterija 250 puta – zaključio je Ilić

Pravljen za austrougarsku vojsku

Univerzitetski park u Banjaluci izgrađen je za potrebe austrougarske vojske između 1870. i 1880. godine, kada su posađeni i prvi drvoredi platana. Ovaj kompleks je korišćen kao vojna kasarna sve do 2005. godine kada je preuređen u Univerzitetski grad.

U sklopu parka nalaze se i dvije istorijske građevine, zgrada rektorata i zgrada Tereza, stare više od sto godina, kao i Botanička bašta u kojoj su posađene nove vrste biljaka.

 

 

eTrafika.net/press – Milovan Matić

Napiši komentar