fbpx

Studenti mostarskog univerziteta “Džemal Bijedić” dijele jako lošu naviku svih ostalih studenata u BiH – nespremnost da prijave korupciju u visokom obrazovanju. Iako je ona prisutna u raznim oblicima, zvanično ne postoji jer niko nije smogao hrabrosti da podnese prijavu i imenuje profesore koji kroz nju podrivaju naš obrazovni sistem.

Predsjednik Unije studenata Haris Šabanović i član predsjedništva Unije Semir Hatić u razgovoru za eTrafiku kažu da na univerzitetu “Džemal Bijedić” nisu zabilježeni teži slučajevi korupcije, poput seksualnog napastvovanja studentkinja. Međutim, kada se govori o ostalim oblicima, prisutno je svega pomalo.

“Ima i nepotizma i porodičnog zapošljavanja i prisilne kupovine knjiga. Ništa ne preovladava da bi privuklo previše pažnju javnosti, ali postoji u sasvim dovoljnoj mjeri da bi nam štetilo”, govori Šabanović.

Foto baza

Ističu da je apsurdno što nikad nisu dobili zvaničnu prijavu za korupciju jer ona očigledno postoji. Studenti se odlučuju da prijave neke druge probleme poput nepoštovanje nastave i ispitnih rokova od strane profesora, ali i tu postoji zahtjev da se njihovo ime nigdje ne pominje.

Veliki problem i prostor za manipulaciju jeste to što Univerzitet nije integrisan, pa su dekani “mali kraljevi fakulteta”. O tačnom broju studenata se može samo nagađati, a prilikom pokušaja njihovog prebrojavanja prije nekoliko godina, pojavio se višak od čak 2.000 ljudi.

“Pojave se studenti koji nisu u sistemu, što je bila situacija sa Nastavničkim fakultetom prije dvije-tri godine. Kad su prebrojavali studente, pojavilo se 2.000 takvih. Tu se postavlja pitanje kako su išle uplate. Budući da nije trezorsko poslovanje, svaki fakultet ima svoj račun ili više njih. Mislim da na nivou Univerziteta ima oko 30 računa, pa je samim tim lakša mogućnost prevare. Bila je situacija i kada su se pojavila dva tajna računa na jednom fakultetu, što je napravilo zbrku na nivou Univerziteta”, kaže Hatić za eTrafiku, i dodaje da su nedavno oformili tim studentskih pravobraniteljica i odmah dobili jako zanimljiv slučaj za istraživanje.

“Prije nekoliko dana je došao kolega sa jednog fakulteta, žalba je bila na to da se svake godine izdvaja po 20 KM za biblioteku, a u toj istoj biblioteci nema nijednog udžbenika za njih”, ističe Hatić.

Gdje odlazi novac predviđen za opremanje biblioteke, može samo da se nagađa. Ono čime se trenutno bave jeste i slučaj studenata odsjeka za muzičku umjetnost koji školarinu plaćaju čak 2.800 KM, a ne dobijaju apsolutno ništa zauzvrat.

“Oni za te pare nemaju apsolutno nikakve uslove, studiraju u šupama. Plaćaju školarinu 2.800 KM koja nije usklađena sa ostalim školarinama na nivou Univerziteta, a sada radimo na tome da se ona vrati na nivo ostalih školarina”, navodi Šabanović.

Hatić i Šabanović su do sada imali problema sa pojedinim profesorima upravo zbog svoje aktivnosti i spremnosti da svima “izađu na crtu”.

“Ako si dio tih organa koji donose odluke, ne možeš uvijek glasati onako kako će se to svima svidjeti. Jedan predmet sam ‘vukao’ jako dugo, godinu dana, a Semir ga vuče još duže. To su neke najnormalnije stvari a najveća greška koju možeš napraviti jeste da ustukneš”, kaže Šabanović, dok Hatić kroz šalu dodaje da ta situacija na neki način i pomogne, jer morate naučiti mnogo više nego drugi studenti.

Pošto jedan dio studenata koristi korupciju kako bi što lakše došli do diploma, njima trenutno stanje odgovara pa njihova podrška u određenim akcijama redovno izostane.

“Deklarativno uvijek imamo podršku, ali ona nestane čim se treba nešto konkretno uraditi. Da li je to iz straha, ličnog interesa ili nečeg drugog…”, pita se Šabanović.

Generalni sekretar Unije Jasmin Pandur ističe da ova studentska organizacija trenutno vuče tuđe dugove iz prošlosti. Pošto su “bili u minusu što se tiče kredibiliteta”, njihovu funkciju odmah povezuju sa korupcijom i nerijetko od njih traže usluge “sređivanja ispita”. Međutim, ističu da je njihov rad lako provjerljiv i prije svega javan jer su vjerovatno jedina studentska organizacija koja sve izvještaje postavlja na svoju Fejsbuk stranicu, od najobičnijeg putnog naloga pa do godišnjeg izvještaja. Na taj način svako ima uvid u njihove aktivnosti, a da čak ne mora doći u njihove prostorije.

Nedavno su počeli i sa implementacijom projekata sa Transparency Internationalom, pa već krajem maja počinju sa sastancima i radionicama na temu korupcije u visokom obrazovanju.

(eTrafika.net – Vanja Stokić)

Napiši komentar