fbpx

Najtraženiji poslovi u prvoj polovini 2012. godine u BiH su bili poslovi trgovaca, prodavača i komercijalista, dok su najplaćeniji bili radnici u visokom menadžmentu čija je plata dostizala cifru od 3 981 KM, pokazuju istraživanja portala Posao.ba.

Deset najtraženijih zanimanja u BiH su iz oblasti komercijale i prodaje, informatike, obrazovanja, ekonomije i finansija i administrativnih usluga. Poslodavci su najviše u prvih šest mjeseci ove godine tražili radnike sa visokom i srednjom stručnom spremom, dok su KV i VKV radnici traženi samo u 13 posto oglasa.

Radno iskustvo traženo je skoro u svim oglasima za posao, a samo u 17,9 posto slučajeva ovaj uslov je izostavljen, navodi se u istraživanju portala Posao.ba.

Foto baza

Na osnovu 22 221 ispitanika najveće prosječne plate imaju radnici u menadžmentu i to 3 981KM, zatim direktori sektora 2 922 KM, direktori prodaje 2 280 KM. Najmanje plaćene pozicije, prema istraživanju Plata.ba su čuvanje djece i kućni poslovi 430 KM, poljoprivredni tehničar 433 KM i obućar 440 KM.

eTrafika.net – M. Matić

Napiši komentar