fbpx

Banjalučani su danas organizovali akciju čiji je cilj čišćenje korita i dijela rijeka Vrbas i Vrbanja uz obalu. Međutim, odaziv je bio poražavajuće mali, te je doprinos ljepšem i čistijem gradu dalo svega dvadesetak ljudi!

-Očekivala sam da će se odazvati bar pedesetak ljudi, moram priznati da sam razočarana, ističe Dragana Zec. jedan od organizatora.

Ovo je bila samo proba unutar velike akcije čišćenja svih divljih deponija na području cijele Bosne i Hercegovine koja se treba održati 9. septembra.

Foto baza

-Akciji su se odazvali Dajak klub, sportsko-ribolovno društvo “Banja Luka”, Oružane snage RS, a akciju je podržalo Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, ističe Dragana.

Nosioci projekta u kojem će se pokušati očistiti cijela zemlja za samo jedan dan jesu UG Mozaik prijateljstva iz Banja Luke i UG Ruke iz Sarajeva.

Kao što se ranije naglašavalo, pored slabog odziva ljudi drugi problem je nedostatak sponzora, jer su se do sada javila samo dva. Organizatori apeluju zainteresovanim da se priključe, te doniraju koliko ko može. Ovo se posebno odnosi, kako naglašavaju, na trgovačke lance i preduzeća koja se bave proizvodnjom i/ili prodajom hrane.

GALERIJA:

Ranije za portal “eTrafika” Dragana je naglasila da je ovo jedan globalni projekat i da će BiH biti jedna od stotinu zemalja koje će ove godine učestvovati.

-Cijela akcija i njena organizacija su volonterske i neprofitabilne. Za ovaj posao niko neće biti plaćen. Čistimo zbog sebe, da uljepšamo sebi životnu sredinu.Tražimo sponzore, to je tačno, ali da nam pomognu u nabavci sekundarnih sirovina (vreće za smeće, rukavice, gorivo i sl.) ili da nam daju novac da kupimo to navedeno -rekla je tada Zec.

Ostaje nada da će 9. septembra odaziv biti znatno veći i da će građani Banja Luke dati svoj doprinos čistijem i ljepšem gradu.

Svi zainteresovani za ovu akciju mogu više informacija potražiti na fejsbuk grupi Let’s do it Banja Luka! Takođe, svi mogu doprinjeti realizaciji ove akcije jer je u toku mapiranje divljih deponija na području opštine Banja Luka i svi koji primjete neku deponiju treba da je uslikaju i postave je sa lokacijom na fejsbuku u njihovu grupu, ili tako što će kontaktirati organizatore na broj 051/922-224, 051/560-871 i 065/779-701.

 

 

eTrafika.net – O. Tešić

Napiši komentar