fbpx

Desetak novinara družilo se danas u Muzičkom paviljonu u Banjaluci sa djecom sa Daunovim sindromom, u sklopu radionice koju je organizovao Dječiji edukativni centar “Svjetlice”.

Tokom jednočasovnog druženja djeca i novinari zajedno su crtali i pravili ramove za fotografije, te iskoristili to vrijeme da se upoznaju i šale. Koordinatorka “Svjetlica” i majka djevojčice sa Daunovim sindromom Željka Perišić kazala nam je da je druženje organizovano povodom Međunarodnog dana porodice, kako bi novinari vidjeli mogućnosti djece sa Daunovim sindromom i o kojoj populaciji izvještavaju, te na najbolji način širili pozitivnu sliku o njima.

“Novinari su ti koji prenose informacije, podižu svijest o osobama sa Daunovim sindromom i promovišu ono za šta se mi borimo. Pomoću njih se mijenja slika o ovoj populaciji, a ukoliko se izvijesti da dijete boluje od Daunovog sindroma stiče se slika da se on može izliječiti, ali je to stanje koje je takvo od rođenja do kraja života. To nije oboljenje, već stanje. Termin djeca sa posebnim potrebama se ne treba upotrebljavati, svaka osoba se posmatra kao jedna individua sa svim osobinama koje ona nosi u sebi”, rekla je ona.

Podrži eTrafiku

novinari i djeca daun (2)

Perišićeva je navela da su djeca sa Daunovim sindromom kao i sva druga djeca, trebamo ih motivisati da što bolje rade i da utičemo na sistem da kako bi se dozvolila rana intervencija.

“Ukoliko se sa tom djecom radi na vrijeme, oni mogu postići mnogo. Možda su malo usporeniji, ali sa pravilnim radom i tretmanom mogu postići mnogo i sa svojim vršnjacima ići u vrtiće, škole i na sve druge aktivnosti. Što se tiče školskog sistema, svi pričamo o inkluziji, a nije stvorena ni njena osnovna pretpostavka – humano školstvo. Dijete u redovnoj školi ne dobija nijedan tretman, nemamo dovoljno psihologa, logopeda, defektologa… Trebamo ispuniti mnoge pretpostavke, pa tek onda da dijete da Daunovim sindromom uvedemo u redovnu nastavu”, smatra ona.

novinari i djeca daun (1)

Među prisutnima bila je i umjetnica Dijana Tepšić, koja je zajedno sa mališanima crtala i pravila ramove, a prije svega uživala u druženju.

“Rado sam se odazvala pozivu, lijepo je družiti se sa ovim sjajnim mališanima i njihovim porodicama. Bitno je naglasiti da se svijest i dalje mora podizati, oni trebaju podršku institucija i medija. To nisu djeca sa posebnim potrebama, oni trebaju posebnu vrstu ljubavi. Imaju sjajnu energiju i drago mi je što sam danas sa njima. To su djeca koja obožavaju da pjevaju i plešu, možda bih mogla da razmislim o nekim zajedničkim aktivnostima koje bi se realizovale uskoro”, rekla je Tepšićeva.

Prilikom radionice Muzički paviljon bio je ispunjen pozitivnom energijom i smijehom, a mališani su bez ustručavanja i stidljivosti prihvatili nove drugare sa kojima su stvarali mala umjetnička djela.

eTrafika.net – Vanja Stokić

[post_ender]

Napiši komentar