fbpx

Četvrtu godinu zaredom ekološka akcija “Let’s do it” u Bosni i Hercegovini okuplja volontere koji čiste svoje sredine i na taj način čine svoju zemlju boljim mjestom za život. 

Priča koja iz godine u godinu postaje medijski sve više popraćena, te podržana i prepoznata kao važan faktor u izgradnji ekološke svijesti, širi se i posredstvom organizacija na lokalnim nivoima koje koordinišući akciju zalaze u sve kutke Bosne i Hercegovine. Ništa drugačije nije ni u Laktašima gdje smo ispratili ovogodišnju akciju.

Akciju ,,Let’s do it – očistimo zemlju za 1 dan“ u Laktašima realizuje UG “Centar za djecu, mlade i porodicu” i ovo je četvrti put da se ona organizuje u ovoj opštini. Ovogodišnju akciju kao partneri su podržali ronilački klub “Gnjurac” i biciklistički klub Laktaši. Pored volontera iz Centra za djecu, mlade i porodicu, učestovale su i članice lokalnog udruženja žena “Osmijeh žene” Laktaši, koje su velika podrška u svakoj volonterskoj aktivnosti koju sprovodi ovaj Centar.

“Ovu akciju organizuju UG ‘Ruke’ iz Sarajeva i UG ‘Mozaik prijateljstva’ iz Banjaluke uz pomoć i podršku vladinog i nevladinog sektora, a posredstvom omladinskih i drugih organizacija koje, svaka na svom lokalnom nivou, koordinišu ovu akciju u saradnji sa navedenim organizatorima. Akcija ima za cilj čišćenje ilegalnih deponija u našoj državi, ali i uređenje brojnih javnih, zelenih površina i to sve za jedan dan”, objašnjavaju volonteri Centra za djecu, mlade i porodicu iz Laktaša.

 laktasi ciscenje 2015 (5)

Prema riječima v.d. izvršne direktorice Centra Vanje Ilić, ove godine akciju je realizovalo 20 volontera koji su za nekoliko časova prikupili više od 200 vreća otpada.

“Akciju smo u saradnji sa biciklističkim klubom ‘Laktaši’ realizovali na dijelu biciklističke staze u Riječanima, pored lokacije na kojoj smo ranije takođe sprovodili akciju uklanjanja otpada, koja je dala veoma dobre rezultate. Ovaj put, 20ak naših volontera je uklonilo više od 200 vreća otpada koji je odvežen zahvaljujući podršci KP ‘Komunalac’ iz Laktaša. Takođe, članovi ronilačkog kluba ‘Gnjurac’ iz Laktaša su se uključili u akciju tako što su stubove mostova preko rijeke Vrbas u Trnu i Laktašima oslobodili od nanosa koji su stvarali veliko opterećenje na njih”, kazala je ona.

laktasi ciscenje 2015 (1) laktasi ciscenje 2015 (2)

Kako je dio lokacije kod biciklističke staze u Riječanima ostao čist duže vrijeme nakon prve akcije uklanjanja otpada, izbor za ovogodišnju lokaciju bio je jednostavan.

“Cilj nam je da očistimo one deponije na kojima se nakon toga otpad neće pojavljivati duže vrijeme, a da se realizacijom ovakvih akcija utiče na svijest građana o štetnosti zagađenja životne sredine i o nužnosti sprečavanja odlaganja otpada na mjestima gdje to nije predviđeno”, ističe Ilićeva.

Veliki posao, ali i timski rad, kvalitetno utrošeno slobodno vrijeme i uspješno realizovana akcija ostaju iza ljudi koji su danas učestvovali u ovoj priči, i koji se nadaju da će iz godine u godinu sve više njihovih sugrađana odazvati njihovom pozivu.

Akciju su medijski podržale lokalne radio stanice Radio Igokea i Radio Studio 078, te donacijom proizvoda pekara Gala i diskont Frutela.

Akciju podržalo 25.000 volontera

Od organizatora akcije “Let’s do it” saznajemo da je danas BiH čistilo 25.000 volontera u više od 100 opština.

“Vrijedni volonteri su čistili ulice, parkove, planine, obale rijeka i jezera i s ponosom možemo tvrditi da je Bosna i Hercegovina od danas ljepše mjesto za život njenih stanovnika”, navode oni.

bl ciscenje 2015

Na generalnoj akciji u Banjaluci je učestvovalno oko 120 volontera koji su prikupljali otpad na dvije lokacije, dok su članovi rafting kluba “Extreme” čistili korito rijeke Vrbas na relaciji od Krupe na Vrbasu do pivnice. U okviru današnje akcije u Banjaluci je prikuljeno oko 130 vreća otpada, najvećim dijelom stakla, plastike, i stare odjeće, a pored toga prikupljena je velika količina građevinskog otpada.

Partneri projekta su Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Eko život d.o.o., Konzum d.o.o., UN volonteri, UNDP, Delegacija Evropske unije, Red Bull.

 

eTrafika.net – Miloš Kovačević

Napiši komentar