fbpx

Djela  Mark Zuckerberga, osnivača Facebook-a i nesvršenog studenta, odavno govore da on nije tek puki entuzijasta čiji je glavni životni cilj da ostvari slobodno kretanje informacija, kako on to često ističe.

Njegova korporacija Facebook Inc odavno slovi za jednu od najprofitabilnijih što ga je pozicioniralo vrlo  visoko na listi milijardera i najuticajnijih ličnosti po izboru lista Forbes.

Ipak, mnogim korisnicima Facebook-a još uvijek nije jasno kako ova najpoznatija globalna socijalna mreža uspijeva da bude u redu najporofitabilnijih svjetskih kompanija, a da pri tome ne naplaćuje registrovanje naloga.

Foto baza

Kako oni to čine

Najvažniji izvor prihoda za Facebook dolazi iz aktivnosti oglašavanja. Postoji nekoliko opcija reklamiranja koje ova kompanija nudi.

Jedan od njih je  Self-Service Facebook Advertasing. Ona podrazumjeva  mogućnost da  svako može da kreira svoju reklamnu kampanju na Facebooku bilo da je riječ o maloj lokalnoj trgovini, nekome društvenom događaju ili pak nekom  preduzeću. Dovoljno je tek da se kreira nalog na Facebooku i pri tome doda slika sa kratkim opisom djelatnosti u prethodno označenom polju i reklame će se početi pojavljivati na sidebaru većine stranica sajta.

Pojavljivanje ovog tipa reklame na određenoj stranici je uslovljena raznim ciljnim varijablama kao što su mjesto, životna dob, pol i sl. Korišćene ove vrste usluge može da košta minimalno 5 $, koji se pretvaraju u kredite, te se od toga iznosa oduzima cifra u visini od 0.01 $ nakon što potencijalni konzumer klikne na objavu dok se zaliha ne potroši. Ova usluga donese na godišnjem nivou u prosjeku oko 450 miliona dolara.

Druga usluga od koje Facebook ostvaruje veliki dio svojih prihoda jeste Engagement Ads. Ona je uglavnom namjenjena velikim kompanijama i renomiranim brendovima, a ostvaruje se u vidu reklamnih stranica. U sklopu toga Facebook je lansirao Brand Lift, proizvod koji omogućava mjerenje uspješnosti reklamne kampanje što ohrabruje brendove još u većem broju da se oglašavaju preko Facebooka. Ova usluga na godišnjem nivou donese prihode u iznosu od oko 250 miliona dolara.

Treća usluga koja je do sada donosila Facebooku vrlo značajan profit jeste Microsoft Banner Advertising Agreement & Search. Naime, Mircrosoft je unazad godinu imao ugovor sa Facbookom da ističe i neke njihove banere. No, kako je Facebook odlučio da postane samostalan ova vrsta usluge se postepeno ukida što će da donese godišnju zaradu u iznosu od tek 50 miliona dolara. Drugi dio usluge koji se odnosi na Search opciju jeste ugovor između Facebooka i Microsofta da se rezultati Microsoft internet pretrage integrišu sa rezultatima Facebooka. Iako nikada nije objavljeno službeno kolika je dobit od ove interakcije, spekuliše se da  premašuje 150 miliona dolara na godišnjem nivou.

Četvrta usluga koja zauzima značajno mjesto u izvoru prihoda Facebooka jeste Virtual Goods and The Gift Shop. Ovaj proizvod društvene mreže dozvoljava korisnicima da po cijeni od prosječno 1 $ šalju virtuelne poklone prijateljima. Od ove usluge ostvaruje se iznimno velik profit u visini od 100 miliona dolara.
Od avgusta prošle godine ova usluga je ponuđena i neprofitnim organizacijama na način da se iznos profita djeli između Facebooka i ne-profitnih organizacija. Njena uspješnost je testirana prilikom nesreće na Haitiju, te prema procjenama ekonomista ona treba da u ovoj godini donese oko 150 miliona dolara.

Kao što se vidi, Facebook je uspio da objedini skoro sve starosne kategorije potrošača zahvaljujući čemu je ostvario enormno velike dobiti bez materijalno opipljivog proizvoda.

Dakle, dok mnogi još uvijek misle da će Facebook početi naplaćivati otvaranje naloga menadžment ove socijalne mreže dokazuje da je posao online marketinga vrlo profitabilan i kao takav jedan od najvećih biznisa današnjice.

Kao što se vidi, način na koji Facebook ostvaruje zaradu je inventivan, te kao takav svoje postojanje temelji na objedinjavanju skoro svih starosnih kategorija potrošača, čiji broj neprestano raste, a zahvaljujući kojima se priskrbljuju enormno velike dobiti bez materijalno opipljivog proizvoda.

Ako mnogi još uvijek misle da će Facebook početi naplaćivati otvaranje naloga radnje koje sprovodi menadžment ove socijalne mreže trebalo bi da ih razuvjere. Naime, to što čini menadžment kompanje Facebook Inc jeste zasnivanje poslovanja preko davanja online marketinga predstavljajući ovu vrstu biznisa kao vrlo profitabilnom. Teško je očekivati da će u budućnosti neko ugroziti poslovanje Facebook Inc-a ali ipak, možda se opet pojavi neko sa idejom koja će uzeti primat koji posjeduje pomenuta socijalna mreža na tržištu danas, jer i Mark Zuckerberg je imao samo ideju na početku.

eTrafika.net – Nemanja Babić

Napiši komentar