fbpx

Međunarodni sajam turizma i zdravlja otvoren je danas u Banjaluci i trajaće do subote 20 septembra. Na sajmu učestvuje oko 70 izlagača iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i BiH koji će se u naredna tri dana predstaviti kroz brojne radionice, promocije, prezentacije, predavanja.

Milica Babić iz Beograda na sajmu je predstavila zdravu kozmetiku na prirodnoj bazi bez konzervansa i po evropskim standardima. Ona je dobitnik međunarodne nagrade za najboljeg inovatora iz RS.

„Predstavljam potpuno prirodne proizvode za izuzetno osjetljivu kožu, za bore, za ruke, za akne. Dobitnik sam i zlatne nagrade na svjetskom takmičenju u Moskvi za kremu protiv komaraca na prirodnoj bazi“, kazala nam je Babićeva.

Foto baza

Direktorica Turističke organizacije Grada Kragujevca, Snežana Milisavljević, kaže da je njihova organizacija potpisala Protokol o saradnji sa Turističkom organizacijom Banjaluke sa kojom imaju odličnu saradnju. Godinama dolaze u Banjaluku odakle nose samo naljepše utiske.

„Mi smo odlučili da na prvom Međunarodnom sajmu turizma nastupimo zajedno sa turističkim organizacijama gradova iz naše regije, tako da su tu i Batočina, Lapovo, Rača, Knić, Požarevac i Brus. Predstavili smo naše najvažnije turističke potencijale i kulturno istorijske i prirodne znamenitosti našeg podneblja, ali i manifestacije koje privlače veliki broj gostiju. Banjalučani su takođe naši česti i dragi gosti i rekacije na njihove štandove i proizvode su uvijek pozitivne“, rekla je Milisavljevićeva za eTrafiku.

Svoj štand na sajmu ima i Trgovačko-ugostiteljska škola iz Banjlaluke, čija učenica, Marija Pećanac, kaže da su predstavili ovu školu i zanimanja koja ona nudi ali i preduzeće za vježbu koje je počelo sa radom prošle godine.

„Banjaluka ima veliki turistički potencijal koji nije iskorišten na najbolji način. Mislimo da bi se vremenom takvo stanje dovelo u red, a mi se upravo i školujemo kako bismo u budućnosti diprinijeli još većem razvoju grada“, priča Marija.

Gradonačelnik Banjaluke, Slobodan Gavranović, istakao da je ovaj sajam veliki poduhvat jer Banjaluka u ovim teškim trenucima dokazuje da ima snage da se prihvati organizacije jedne ovako značajne međunarodne manifestacije.

„Ovo je prvi Međunarodni sajam turizma u gradu Banjaluci, a želja nam je bila da pokažemo da su ambicije naših turističkih radnika i turističke organizcije znatno veće nego što smo ih do sada iskazivali. Želimo da razvijamo Banjaluku kao jedan privredni ambijent, a Svjetska turistička organizacija odala nam je priznanje grada najgostoljubivijih ljudi što ćemo i na ovom sajmu pokazati i dokazati”, izjavio je Gavranović.

Direktor turističke organizacije grada Banjaluka, Ostoja Barašin, kaže da je ono što je sanjao svaki dan u proteklih nekoliko godina konašno ostvareno, prvenstveno zahvaljujući ljudima koji su podržali i razumjeli značaj organizovanja jednog ovakvog događaja.

„Banjaluka nosi epitet grada gostoljubivih domaćina i dobitnik je priznanja  “Zlatna čaša gostoljublja”, a ovim sajmom želimo potvrditi da su svi dobrodošli u Banjaluku i da se uvijek ovdje mogu vratiti”, priča Barašin.

Maida Ibrišagić Hrstić, ministarka trgovine i turizma u Vladi RS, rekla je da je ministartsvo podržalo sajam idejno i finansijski.

„Turistička organizacija RS i grada Banjaluke dali su svoj maksimalan doprinos da se ovakvo nešto dogodi i da imamo ovakav sajam u samom centru Banjaluke. Odziv učesnika iz RS i regiona je zaista veliki i nadam se da će ovaj sajam postati tradicionalan”, izjavila je Ibrišagić Hrstić.

Sajam ima za cilj promociju turističke privrede grada Banjaluka, njenog imidža kao turističke destinacije i sajamskog grada, promociju turizma kao privredne djelatnosti, te podizanje svijesti javnosti o turističkim mogućnostima i zdravom načinu života.

Svečanom otvaranju prisustvovali su ministri Republike Srpske, generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, predstavnici Konzularne kancelarije Slovenije u Banjaluci, odbornici u Skupštini grada i brojni građani.

Sajam će trajati do 20. septembra, a detaljan sajamski program možete pogledati na ovom linku:

eTrafika.net – S. Terzić / Foto: G. Terzić

Napiši komentar