fbpx

Može bit’ bidne, ali sada nema. 

Ne postoji izgovor za nesposobnost i neizvršavanje obaveza na vrijeme. Nikoga ne zanima. Ako nisi kadar da realizuješ preuzeti zadatak, pomjeri se i pusti ljude koji jesu da rade pos’o.

Ne postoji izgovor za alkoholnu devijaciju. Što trijezan misli, pijan govori. Ne sjećam se. Nisam to mislio. Nisam to htio. Ne znam šta me je spopalo. To ostavi za budalu čija jetra ne zna šta je alkohol.

Podrži eTrafiku

Ne postoji izgovor za izdr*avanje po osobi koja nije ni kriva ni dužna za tvoj sje*ani život. Kao osoba, rođena da se istresa tamo gdje ne treba, platim svaku ružnu riječ, rečenu u afektu, osobi koja nije zaslužila. Stoga, savjetujem istresanje samo i jedino na osobama koje jesu krive i koje bi trebalo da odgovaraju za tvoj nesklad sistema.

Ne postoji izgovor za laži. Umijesio si pitu laži, sad je pojedi. Kratko i jasno. Svako ima mogućnost da kaže istinu i da se sačuva fatalnog momenta otkrivanja laži. Svako. Tvoj je izbor. Mama uvijek kaže da OZNA sve dozna. Tako ti je, kako ti je. Nema laži koja se otkrila nije. Što duže laž biva tretirana kao istina, to u dublju dubiozu upadaš.

Ne postoji izgovor za nepoštovanje roditelja. Ok, postoji jedan. Verbalno i fizičko zlostavljanje. Da se razumijemo, ne govorim o „Sine, Bog te ne ubio, kad ćeš se opametiti?“ i o prutu kojeg se uplašiš kao klinac i od kojeg bježiš po cijeloj kući. Ali sve osim toga se ne može i ne smije tretirati kao opravdanje neuvažavanja tvoraca tvog postojanja, ljudi koji su te stvorili, odgojili i pružili ti koliko su mogli i imali. Ne kaže zalud Bog: „Poštuj oca svojega i mater svoju, da ti dobro bude i da dugo poživiš na zemlji.“ Da nema njih, ne bi ni bilo tebe. Elem, dakle, stoga – poštuj ih i oduži se im za dva života koja su ti dali, svoj i tvoj.

Ne postoji izgovor za lijenost praćenu jadikovanjem nad kur*om sudbinom. Ako želiš promjenu, napravi je. Ako ne želiš ili ti se naprosto ne da, nemoj. U oba slučaja, nema potrebe da naričeš nad svojim životom. Ili uradi nešto po pitanju mizerluka u koji si upao ili ćuti i trpi.

Ne postoji izgovor za kašnjenje. Šalim se, naravno. Uvijek postoji i uvijek je legitiman, barem u mom slučaju. Ali ne valja kasniti jer time pokazuješ da ne vrednuješ naročito ni svoje, a ni vrijeme osobe koja te čeka na po Trga Krajine.

A ne postoji ni bolji izgovor za razgovor od kafe.

Izgovor za ovakvo zaključivanje teksta nemam, ali opravdanje će biti: Naprosto ne postoji izgovor.

Veliki pozdrav svim izgovaračima! Nikoga ne interesuju izgovori.

eTrafika.net – Jelena Bjelaković

Napiši komentar