fbpx

Povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv moždanog udara, u Banajaluci je organizovano besplatno mjerenje krvog pritiska i šećera u krvi. Moždani udar je jedno od najtežih oboljenja savremenog čovjeka i nalazi se na trećem mjestu uzročnika smrti i na prvom mjestu stvaranja invaliditeta, a prevencija igra ključnu ulogu u sprječavanju oboljenja, poručuju stručnjaci.

Šef Odjeljenja za cerebrovaskularne bolesti Kliničkog centra Banjaluka, Vlado Đajić, kaže da je prema zvaničnim podacima u toku 2011. godine u Republici Srpskoj umrlo 13 500 ljudi, od čega je 7 500 hiljada umrlo od moždanog udara.

„Mi smo u posljednje tri godine vršili masovnu akciju prevencije moždanog udara na teritoriji RS gdje smo obišli sve opštine, održali predavanja, vršili edukaciju zdravstvenih radnika i uradili preko 20 000 besplatnih ulrazvučnih pregleda. Na taj način doprinijeli smo smanjenju nastanka moždanog udara, smanjenju smrtnosti i invaliditeta izazvanih moždanim udarom. Smrtnost od moždanog udara smanjena je za oko hiljadu ljudi tokom perioda prevencije i nekoliko hiljada manje invalida od moždanog udara. Apelujem i na mlađu populaciju da se pridržavaju mjera i da redovno kontrolišu faktore rizika“, poručio je Đajić.

Foto baza

svjetski dan borbe protiv mozdanog udara2

Šef Jedinice za liječenje moždanog udara Kliničkog centra Banjaluka, Siniša Miljković, naglasio je da je terapijski prostor da se pomogne čovjeku sa moždanim udarom četiri i po sata i da je zato važno da se, nakon primijećenih prvih simptoma, pacijent što prije javi u službu hitne medicinske pomoći ili direktno u jedinicu za moždani udar.

„Najznačajniji rizični faktori moždanog udara su visok krvni pritisak, pušenje, masnoća u krvi, dijabetes, srčane bolesti i zato je neophodno da svaki čovjek poslije 40-te godine prventivno uradi laboratorijske analize i ultrazvuk krvih sudova vrata i glave. Svim građanima, bez obzira na strosnu dob, savjetujemo što više fizičke aktivnosti, izbjegavanje masne i pretjerano slane hrane i redovnu kontrolu krvnog pritiska, kao i da jednom godišnje urade nalaz holesterola i triglicerida“, kaže Miljković.

svjetski dan borbe protiv mozdanog udara3

Ministar zdravlja u Vladi RS, Dragan Bogdanić, istakao je prevenciju kao značajan faktor sprječavanja nastanka moždanog udara.

 „Važno je imati svijest o zdravom načinu života i faktorima rizika kako bi se uticalo na smanjenje broja slučajeva. Kada se desi moždani udar, pored gubitka kvaliteta života oboljele osobe, njegovo liječenje, rehabilitacija i invalidnost predstavljaju veliki trošak za porodicu i društvo“, kazao je ministar Bogdanić.

svjetski dan borbe protiv mozdanog udara4

Najčešći simptomi moždanog udara su gubitak svijesti, oduzetost ruke i noge, iskrivljenost usta, poremećaj govora.

Jedinice za liječenje moždanog udara, pored Banjaluke, postoje i u Gradišci, Bijeljini, Istočnom Sarajevu, a u planu je otvaranje jedinica u Prijedoru i Zvorniku.

Akciju su organizovali Klinika za neurologiju Univerzitetske bolnice – Kliničkog centra Banjaluka zajedno sa Udruženjem neurologa Republike Srpske, uz podršku Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Srpske.

svjetski dan borbe protiv mozdanog udara5 svjetski dan borbe protiv mozdanog udara6

eTrafika.net – S. Terzić/foto – G. Terzić

Napiši komentar