fbpx

Studenti treće godine odsjeka Engleski jezik i književnost banjalučkog Univerziteta imali su danas priliku da se po ugledu na njihove američke i evropske kolege uhvate u koščac sa krivičnim procedurama. Zadatak im je bio da na osnovu knjige Džona Stajnbeka „Of Mice and Men“ urade simulaciju suđenja. Za pripremu su imali nešto više od dva mjeseca gdje su kroz aktivan rad prikupljali dokaze, pisali uvodne i završne riječi, učili mnoštvo kako pravnih termina, tako i samih zakona o kriminalnim procedurama. 

Svakako zvuči kao nesvakidašnji pristup nastavi koji služi kao dobar primjer svim školskim ustanovama u našoj državi kako razbiti rutinu i unijeti novitete u izvođenju vannastavnih aktivnosti. Studenti su bili podijeljeni u tri grupe – tužioci, odbrana i porota.

Tužioci su imali zadatak da pronađu dokaze, argumente koji će potvrditi njihovu teoriju. Imali su priliku da pozovu svjedoke, pripreme pitanja za njih, i da ih ispituju, kako direktno tako i unakrsno. Advokati odbrane su morali pobiti tvrdnje tužioca, tj. morali su baciti sumnju na tvrdnje. A porota je trebala da sjedi, pozorno sluša i na kraju jednoglasno donese odluku. Profesorica Anita Selec im je u svemu tome pomagala, omogućila im je i komunikaciju sa advokatom iz Vermonta. Studenti su mogli postavljati pitanja advokatu, što je dovelo ovu simulaciju suđenja na granicu sa pravim suđenjem.

Podrži eTrafiku

Suđenje je održano u Američkom kutku, a direktorica Sonja Pržulj je pozdravila sve prisutne i održala kratak govor o samom kutku, fondu knjiga koje posjeduju i mogućnosti volontiranja.

Kao što smo već naveli, suđenje je bilo prilično uvjerljivo i zbog činjenice da je sudija bio iz Vermonta, koji je pratio suđenje putem Skajpa. Nakon uvodnih riječi tužioca i odbrane, advokati su imal priliku da ispituju svjedoke. Često se moglo čuti „OBJECTION, YOUR HONOR“. Advokati su pozorno pratili tok suđenja, ulažući pritužbe i prigovore kada su smatrali da je to potrebno. Porota je pozorno slušala, razmatrala sve dokaze i iskaze. Nakon četiri sata odbrana i tužioci su završili svoj dio posla, i došao je red na porotu. Jednoglasno su odlučili da je optuženi kriv po svim tačkama optužnice.

Nakon formalnog dijela suđenja, sudija je iznio svoja razmatranja. Sa pravne strane, izjavio je da su studenti odradili odličan posao, bili su pripremljeni i znali su šta rade. Sudija se složio sa odlukom porote, što dalje implicira da je i sama porota poštovala zakone i donijela odluku u skladu sa njima. Takođe je pohvalio studente na dobrom poznavanju engleskog jezika.

Sami studenti kažu da su zadovoljni suđenjem. Priznaju da nisu očekivali da će toliko dugo trajati pa je već umor bio prisutan ali srećni su jer su stekli novo iskustvo, okušali su se kao pravnici, ali što je najbitnije uradili su to kao pravi profesionalci. Gorana Panić, studentica koja je bila u ulozi jednog od tužioca, imala je zadatak da održi završnu riječ. O ovom iskustvu kaže:

„Zadovoljna sam jer semo se trudili da damo sve od sebe kako bi suđenje izgledalo što realnije. Ovo je bilo odlično iskustvo jer smo obogatili naš vokabular mnoštvom pravnih termina i fraza, ali smo i kroz timski rad stekli tu sposobnost da funkcionišemo kao jedna cjelina iako je ponekad bilo neslaganja“, navodi ona, te dodaje da je i trema bila prisutna jer su uložili mnogo rada i truda, ali da je nakon prvih pola sata ona nestala zbog prijatne atmosfere.

Ova priča može da posluži kao dobar primjer novog pristupa tradicionalnim tipovima nastave. Učenici i studenti bi trebalo da razvijaju kreativnost i svestranost kroz nesvakidašnje zadatke, a ovi studenti su dokazali da učenje može biti zabavno, a ponajviše kreativno. Ne znate šta sve možete, dok ne isprobate razne opcije. Ko zna, možda je poslije ovog suđenja neko od studenata otkrio strast baš prema pozivu pravnika.

 

 

eTrafika.net – Dragana Kerkez

Napiši komentar