fbpx

Svjetski dan medicinskih sestara i tehničara simbolično je obilježen danas u banjalučkom parku Petar Kočić, mjerenjem pritiska, šećera u krvi i tjelesne težine. 

Organizator je Udruženje medicinskih sestara i tehničara Republike Srpske, a Biljana Dabić, predsjednica onkološke sekcije pri Udruženju rekla nam je nešto više o akciji.

“Ovdje smo se okupili da našim sugrađanima besplatno izmerimo pritisak, šećer u krvi i tjelesnu težinu. Sa nama su i žene iz Saveza žena oboljelih od karcinoma dojke ‘Iskra’, koje  podržavaju naš rad, a i mi njihov”, kazala je ona.

Foto baza

Dan medicinskih sestara i tehničara obilježava se 12. maja jer je to datum rođenja bolničarke Florans Najtingel, začetnice modernog sestrinstva u svijetu. Ona je smatrala da su medicinske sestre neizostavan oslonac u zdravstvu, te da se trebaju školovati, pa je polovinom 19. vijeka pokrenula inicijativu profesionalnog obrazovanja žena za zdravstvenu brigu o bolesnicima. Florence Nightingale je rođena 12. maja 1820. godine u Firenci, a umrla je 13. augusta 1910. godine u Londonu.

dan_med_sestara2 dan_med_sestara3 dan_med_sestara4

eTrafika.net – foto: Goran Terzić

Napiši komentar