fbpx

Nezadovoljni što Vlada distrikta još uvijek nije objavila konkurs za obavljanje pripravničkog staža, juče se kroz Brčko prošetalo oko 200 visokoobrazovanih mladih ljudi. Kroz mirnu protestnu šetnju izrazili su svoj bunt i upoznali javnost sa ovim problemom, a isto će se ponoviti danas i tokom naredna dva dana. Ova grupa je apolitična, nestranačka i obuhvata mlade različitih nacionalnosti.

Na fejsbuk stranici „Pripravnici Brčko“ navodi se da grupa nikako ne želi stvarati probleme i konfliktne situacije, cilj im je privlačenje pažnje na osobe koje već duže vrijeme čekaju da odrade pripravnički staž. U opisu stranice takođe stoji da samo žele „biti informisani o svojim sudbinama, jer smatraju da su dugoročno zanemarena kategorija“.

Iako je iz budžeta distrikta Brčko izdvojeno milion maraka za ove namjene, sa konkursom se uveliko odugovlači. Iz kabineta gradonačelnika Miroslava Gavrića rekli su nam da je prije raspisivanja konkursa „neophodno usaglasiti kriterijume“ i da se na tome uveliko radi. Rješenje očekuju što prije.

Foto baza

Međutim, diplomcima ovo nije dovoljno. Oni sumnjaju da su posrijedi prljave političke igre.

– Nadležni iz Vlade sa kojima smo razgovarali rekli su nam da je u toku izrada strategije sa najbolje rješavanje ovog problema. Ipak, smatram da je to samo odgađanja i da tu ima nešto drugo sa čim ne žele da nas upoznaju. Tim potezom vjerovatno žele sačekati izbore pa da stranke imaju čime da privuku glasače, govori nam diplomirani pravnik Željko Novaković (24), jedan od članova ove grupe.

Do ideje da se formira grupa i krene u proteste došlo je eskalacijom nezadovoljstva što se, uprkos mnogim obećanjima gradonačelnika, konkurs ne objavljuje, a samim tim produžava vrijeme traženja posla za ove mlade ljude. Milijana Popić (23) je nedavno završila Pedagoški fakultet i stekla zvanje učiteljice. Strpljivo je čekala konkurs, ali odugovlačenje je samo dovelo do velikog nezadovoljstva.

– Priključila sam se radu ove grupe zato što svi mi imamo zajednički cij, a to je raspisivanje javnog poziva, da bismo odradili pripravnički i stekli neophodno iskustvo. Sa dosadašnjim konkursima mi se uvijek dešavalo da traže radno iskustvo i položen stručni ispit, pa svi mi koji nismo odradili pripravnički nemamo šanse za zaposlenje. A sada nam ne žele pružiti tu šansu, pa se nalazimo u začaranom krugu. Samo hoćemo da steknemo to radno iskustvo, kako bismo mogli konkurisati za stalno zaposlenje, priča mlada učiteljica.

Novakovića je upravo to nezadovoljstvo potaklo da javno kaže šta mu smeta.

– Hoćemo da pokušamo nešto primjeniti, da pokušamo reći DOSTA onima koji žele upravljati našim sudbinama i koji nemaju više obzira prema „običnim građanima“… Jednostavno, ne želimo više da ćutimo i trpimo, navodi on.

Ova grupa mladih je svjesna da raspisivanje konkursa i eventualni prijem svih pripravnika samo kratkoročno rješava probleme sa kojima se suočavaju. Ostaje pitanje manjka radnih mjesta, preobimna administracija, pogrešna ekonomska strategija… Plaše se da samo odgađaju neminovno – da će se nakon nekog vremena većina njih ponovo naći na birou. Ipak, treba od nečega krenuti.

– Neko mora dići glas, a ko će ako to neće uraditi najveća kritička masa kao što su akademski građani? Kada javnost vidi da je neko digao glas, da više ne preza, da više ne trpi, postoji mogućnost da će i ostali nastaviti da pokazuju svoje nezadovoljstvo. Kap je prevršila sami vrh čaše, pala je u mirno i nezainteresovano more, a more je počelo da se talasa. Našem strpljenju je došao kraj, a svojim glasom počeli smo da budimo ostale uspavane građane, priča Novaković, ne skrivajući svoje zadovoljstvo zbog velikog broja ljudi koji se okupio juče na ulicama Brčkog.

Svršene diplomce je u akciji podržalo i nekoliko političkih stranaka u Brčkom, pa su se javno oglasile zbog ovog problema. Ipak, vrlo vjerovatno je da tu postoje i skrivene namjere, kao što je prikupljanje predizbornih poena kod građana. Ostali građani distrikta Brčko podržali su ovu inicijativu i reagovali krajnje pozitivno.

 

 

eTrafika.net – Vanja Stokić

Napiši komentar