fbpx

Više od dvjesto građana Banjaluke okupilo se danas ispred Narodnog pozorišta Republike Srpske i mirnim protestom pružilo podršku Tuzli i ostalim gradovima koji se bore za svoja prava. 

Iako je ideja o protestu nastala tek juče, Dragana Dardić iz Helsinškog parlamenta građana Banjaluka kaže da je zadovoljna odazivom građana, te da je ovaj broj mimo njihovih očekivanja.

“Mi smo se juče gledajući proteste u Tuzli vrlo spontano odlučili da organizujemo simboličnu protesnu šetnju ovdje u Banjaluci. Naša organizacija se bori za zaštitu ljudskih prava, a mi kao pojedinci i pojedinke se brinemo i stalo nam je do toga šta se dešava u bilo kom dijelu naše zemlje. Treći razlog jeste taj što mi zahtjeve građana u Tuzli smatramo potpuno legitimnim i opravdanim. Željeli smo na ovaj način skrenuti pažnju na sve banjalučke firme koje više ne postoje ili su u stečaju ili su privatizovane pod sumnjivim okolnostima”, navodi ona.

Foto baza

Drugi organizator protesta jeste Udruženje građana Oštra nula, čija nam je predsjednica Dražana Lepir rekla da će uvijek biti tu da se bore za bolje sutra.

“Mi smo organizacija koja već četiri godine ukazuje na probleme u društvu i tu smo danas da podržimo Tuzlu, ali i pokažemo da njihovi problemi nisu jedini u BiH. Isto tako u Banjaluci i RS ima dosta radnika kojima nisu uplaćene plate i doprinosi, koji su jednostavno ostali obespravljeni. Krediti se dižu da bi se isplatile penzije i vojne invalidnine, što znači da se samo čuva socijalni mir u državi, a ne ulaže u industriju i bolje sutra. Ne znam da li će u Banjaluci ikada doći do scena kao u Tuzli, znam da ćemo mi biti uvijek tu da podržimo borbu za bolje sutra, ali nećemo biti nasilni i tome i imaćemo artikulisane zahtjeve i pokazati vlasti da ne mogu da se bahato ponašaju, već trebaju raditi u našem interesu.”

Nakon okupljanja ispred pozorišta, kolona je krenula do Palate predsjednika, a tokom njihove šetnje do trga mogli su se čuti povici poput “za gladne”, “za nezaposlene”, “da nam omladina ne ide vani”. Nekoliko učesnika protesta nosilo je balone, kao aluziju na mirne proteste, ali sa još jednim značenjem.

“Balon se može duvati do određene granice i kada dođe do svog limita onda puca, što ćemo i mi na kraju uraditi. Puknućemo kada više ne budemo mogli podnositi”, rekli su nam oni.

eTrafika.net – V. Stokić/foto – G. Terzić

Napiši komentar