fbpx

Danas se zatvara šesta manifestacija „Gljive i ljekovito bilje Republike Srpske“, koja je juče otvorena u banjalučkom Kampusu.

Prva aktivnost bilo je sakupljanje šumskih gljiva i ljekovitog bilja, da bi se zatim organizovali proizvođači iz svih krajeva Republike Srpke, kao i Federacije da izlože svoje proizvode. Organizatori kažu je izloženo čak 297 eksponata šumskih gljiva.

“Eksponata šumskih gljiva ima 297, od ljekovitog bilja tu je klasično bilje poput mente ili šipurka, sve ono što se može naći u prirodi u ovo doba godine. Što se tiče proizvodnje, tu su proizvođači bukovače, šampinjona, šitake.”

Na izložbi četvrti put zaredom učestvuje i Medicinska škola iz Banjaluke, čiji su učenici izložili piling sapune koje prave, nevenovu mast i univerzalnu kremu, te lavandino, kantarionovo i ljiljanovo ulje, kao i uzorke ljekovitih biljaka koje koriste pri učenju raspoznavanja biljaka.

“Dolazimo da pokažemo šta se sve može napraviti od ljekovitog bilja. Za one koji se kod kuće bave time, ovdje imamo propise kako se prave preparati. Najčešće je to nevenova mast. Naše bake su je pravile od cvjetova nevena i masti, danas imamo malo moderniju formulaciju gdje se mast mijenja maslinovim uljem i pčelinjim voskom, tako da se sve može napraviti u kućnoj radinosti”, kaže profesorica Medicinske škole Aleksandra Nježić.

Izložbu su organizovali Poljoprivredni fakultet iz Banjaluke i Asocijacija gljivara RS, dok su pokrovitelji Grad Banjaluka i Poljoprivredni institut Republike Srpske.

 

 

eTrafika.net – Vanja Stokić

Napiši komentar