fbpx

U savremenom dobu u kome je “vrijeme novac” veoma je važno znati brzo i kvalitetno plasirati vijesti, jer konkurencija je sve veća, a čitaoci sve zahtjevniji, tako da današnje pisanje vijesti dođe kao jedno veliko takmičenje u medijima.

Brzina vijesti zavisi od mnogobrojnih faktora koji se razvijaju jedan za drugim, razvijanje ide korak po korak i time se dolazi do kvalitetne vijesti. Današnja tehnologija nam omogućava da se ti faktori sprovode i da izvještavamo iz sekunde u sekundu.

Prije svega važno je napomenuti da online izvori mnogo ranije objavljuju vijesti nego klasični mediji i to je jedna od osnovnih karakteristika online novinarstva.

Foto baza

Jedna od pogodnosti Interneta jeste i to što nam daje mogućnost da naknadno radimo na nekom tekstu, da ga dodatno obrađujemo, postavljamo neke nove zapise, koji čine da vijest dobije na potpunijem sadržaju i da zainteresuje što više čitalaca. Dakle, imamo mogućnost da dopunjavamo vijesti, i da ih prilagođavamo potrebama korisnika.

Vrlo bitna osobina online novinarstva i vijesti u njemu jeste sto i čitaoci imaju mogućnost izražavanja mišljenja, jer u suštini su oni ti zbog kojih  se vijesti i pišu, dakle oni su njeni najveći krtičari, i treba da posvetimo pažnju njihovim komentarima, kritikama, i da ih uvažavamo.

Stvari koje bi novinar 21. vijeka trebao da zna

Za novinarstvo u današnjem vremenu može se reći da je u pitanju profesija 21 vijeka. Uspješan novinar ne treba da čeka da mu neko kaže šta i kako da nešto uradi, nego treba svim snagama da se bori da uradi što bolje samostlano, što prije da plasira vijesti, jer realno gledajući brzina je abeceda novinarstva. Takođe treba da zna sve aspekte novinarstva od pisanja članaka, do obrade audio i video signala. kako bi se lakše odigravao taj brzi proces plasiranja vijesti.

Kada je riječ o pisanju članaka treba ih pisati na takav način da budu što pristupačniji široj javnosti.

Mnogi ljudi sam pojam novinarstva vezuju samo za televiziju, međutim, ne možemo poistovijetiti Tv novinarstvo i novinartsvo uopšte, novinara i voditelja – dobar novinar ne mora da bude dobar voditelj, i novinarstvo nije samo ono što vidimo na TV prijemniku, kao ni sve što vidimo.

Savremeno novinarstvo je i online novinartsvo koje sa sobom nosi neke nove osobine koje nema Tv novinarstvo, mada njegove mane nisu isključene.

 

 

eTrafika.net – Erna Duratović

Napiši komentar