fbpx

Studenti koji su šest mjeseci stažirali u Narodnoj skupštini Republike Srpske danas su primili diplome i priznanja od predsjednika Skupštine, Igora Radojičića.

Prije dodjele nagrada, predsjednik Radojičić je održao „aktuelni čas“ za 28 studenata drušvenih nauka javnih i privatnih univerziteta.

„Svim studentima koji su učestvovali u stažiranju ovo iskustvo je od izuzetne koristi. Prije svega smo naučili kako stvari koje smo učili na fakultetu funkcionišu u praksi“, rekla je novinarima Aleksandra Krčmar, studentkinja četvrte godine Ekonomskog fakulteta u Banjaluci.

Foto baza

Ona je kazala da nije bilo lako uskladiti obaveze na fakultetu i u Skupštini. Međutim, uz malo truda i jake volje, sve je moguće.

„Morali smo prisustvovati predavanjima, zatim sjednicama Narodne skupštine i sjednicama Odbora, ali vjerujem, da se uz dobru organizaciju i uz dobar raspored vremena sve može postići“, kazala je Aleksandra Krčmar.

Gledajući rasparavu u Skupštini, studenti su naučili kako se donose zakoni i drugi pravni akti. To je posebno važno za one studente koji nemaju praksu na svojim fakultetima.

„S obzirom da na našem fakultetu nemamo nikakav praktičan rad, ovo nam je poslužilo da shvatimo ono što smo učili ove četiri godine. Najkorisnije je bilo vidjeti kako država funkcioniše, kako se zakoni donose, i kako se vrše kontrolne i nadzorne funkcije Skupštine i ostalih organa vlasti“, rekao je Petar Stanišljević, sa Fakulteta politički nauka u Banjaluci.

Predsjednik Narodne skupštine, Igor Radojičić izrazio je zadovoljstvo povodom završetka stažiranja još jedne generacije, te se nada da će im ovo biti od velike koristi u budućem radu.

„Nadam se da su imali priliku da vide iznutra kako funkcioniše zakonodavni proces i ustavotvorni zakonodavni organ, te da vide kako se prave, pišu i usvajaju zakoni. Ova generacija je imala priliku vidjeti jednu blago zagrijanu predizbornu atmosferu, tako da je možda bilo više politike nego samog zakonodavnog posla, ali sve je to sastavni dio onoga što Parlament predstavlja“, rekao je Radojičić.

Studenti su rekli da bi jednog dana rado voljeli raditi ili biti poslanici u Skupštini, ali o tome će razmišljati tek kad završe svoje studije.

eTrafika.et – Jovana Savanović

Napiši komentar